• Jakobsen verslaat Benett in de sprint tijdens de vierde etappe van de Vuelta.
• Jakobsen verslaat Benett in de sprint tijdens de vierde etappe van de Vuelta. Foto: televisiebeelden Ziggo Sport

Jakobsen: 'Eerste dagen na Vuelta geslapen als een baby'

Sport 325 keer gelezen

HEUKELUM • Fabio Jakobsen reed deze maand in de Vuelta zijn eerste grote ronde. Daarin overtrof hij weer eens de verwachtingen.

Jakobsen maakte niet alleen de ronde vol, maar pakte ook nog twee etappezeges mee, waaronder de laatste rit in Madrid. Daarmee overtrof hij ook zijn eigen verwachtingen. "Ik had er vooraf heel veel zin in, maar ook een beetje schrik van. Ik ging naar Spanje om minimaal twee weken vol te maken en een rit te winnen. Die etappe had ik al vrij snel te pakken (Jakobsen won de vierde etappe, MvH). Daarna ben ik heel erg van dag-tot-dag gaan rijden, zeker toen ik de tweede rustdag eenmaal bereikt had. En als je dan de laatste dag hebt bereikt, dan wil je die winnen ook."

Dat het hem allemaal lukte, kon hij alleen maar hopen. Maar verbazen doet het hem ook weer niet. "Ik heb nog nooit langer dan acht dagen achter elkaar gekoerst, dus dit was onbekend terrein. Dan weet je ook gewoon écht niet hoe het gaat zijn. Mijn carrière loopt tot nu toe in een stijgende lijn. Ergens zal mijn plafond liggen, maar blijkbaar heb ik dat nog niet bereikt."

'Op de limiet'
Dat neemt niet weg dat het zware weken waren. "Ik heb continu op de limiet gereden van wat ik aankan. Je komt hier echt niet 1-2-3 doorheen. Zeker in de bergen heb ik het fysiek en mentaal zwaar gehad. Daarom ben ik hier heel trots op. Ik ben pas 23 en dat je dan je eerste ronde uitrijdt en daarbij twee etappes wint, waaronder de laatste… Prachtig, dat maak je geen tien keer mee in je leven. Ik geniet er ook echt nog van." Dat het een aanslag op zijn lichaam was, bleek wel toen hij net weer in Nederland terug was. "Ik heb de eerste dagen geslapen als een baby. Twaalf uur achter elkaar."

Jakobsen denkt dat hij mede door de Vuelta weer een volgende stap kan zetten. "Het is natuurlijk wel een wedstrijd, maar eigenlijk ook één groot trainingskamp. Hier ga ik nog profijt van hebben." En er blijven nog voldoende doelen over. "Natuurlijk is de Tour de France ook een doel, maar er zijn ook nog mooie klassiekers. Ik heb nog geen wedstrijden van boven de 250 kilometer gewonnen. Er zijn nog genoeg dingen om voor te trainen." 

Maarten van Hoogevest

Dick Aanen

Redacteur van Het Kontakt-Culemborgse Courant (+ HK-West Betuwe en HK-Tiel)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
'Eerste geval van mazelen bij een minderjarige binnen de gemeente Vijfheerenlanden geconstateerd' Nieuws 22 uur geleden
• Lentefair in Zijderveld.
Geslaagde eerste Lentefair in Zijderveld Nieuws gisteren
• Cilja Zuyderwijk met haar nieuwe boek 'Jaren van Liefde'.
Nieuw boek van Leerdamse schrijfster Cilja Zuyderwijk uit: 'Al schrijvend krijgen mijn verhalen vorm' Nieuws 18 apr, 14:30

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden