• In een razend spannend duel tegen Vridos haalde Badmintonclub Leerdam de titel binnen. Foto: Aangeleverd

BC Leerdam kampioen na 6-2 winst op Vridos

Sport 262 keer gelezen

GIESSENBURG • Badmintonclub Leerdam moest in de uitwedstrijd tegen Vridos in Giessenburg zes punten scoren om het kampioenschap in de wacht te slepen.

Onder fanatieke aanmoedigingen van de massaal meegereisde fans werd het een razend spannende avond. Pas in de laatste wedstrijd werd het beslissende zesde punt binnengehaald.

Moeizame start
De herendubbel van Jeffrey van Luijn en Jan-Peter Sprong kende een moeizame start. Vooral de eerste set verliep erg stroef. De heren zetten alle zeilen bij, maar verloren nét met 21-19. Met een beetje 'mazzel' wisten ze er nog een derde set uit te slepen.

Maar toen waren de Leerdammers ook echt op dreef. Met 10-21 pakten zij overduidelijk de derde set.

Bij de dames ging het precies andersom. Meltem en Ans van 't Pad wonnen de eerste set van de damesdubbel eenvoudig met 6-21. Het overtuigende spel was aan het eind van de tweede set verdwenen en de ruime voorsprong werd verspeeld.

Een derde set was nodig om de wedstrijd de beslissen. De dames bleven alert en sprokkelden hun puntjes bij elkaar door het spel simpel te houden. Hiermee kwam de stand op 0-2 voor BC Leerdam.

Lange rally's
Jeffrey van Luijn speelde in zijn single tegen een oud lid van de vereniging. De tegenstander speelde lange rally's en Jeffrey kreeg het duel zeker niet cadeau. De shuttle werd door beide partijen keurig in de hoeken gespeeld en ze maakten weinig fouten.

Halverwege de derde set hield de tegenstander het voor gezien en kon Jeffrey het duel rustig uitspelen. Het derde punt BC Leerdam was binnen: 0-3.

In de single van Meltem van 't Pad kon haar opponent weinig inbrengen. Meltem speelde haar eigen spel. Met strakke clears, gevolgd door een snelle drop links of rechts kon de dame aan de overkant het niet bijhouden. De twee sets waren zo binnen, dus kwam de tussenstand op 0-4.

Afgestraft
De single van Jan-Peter Sprong liep uit op een driesetter. Hij had het lastig tegen een erg lange heer. Een clear of lob halverwege het veld werd direct afgestraft met een harde smash.

De Leerdammer paste zijn tactiek aan en won de eerste set nipt met 21-23. In de tweede en derde set kon Jan-Peter geen potten meer breken en dolf het onderspit: 1-4.

Nog één punt
Ans van 't Pad draaide niet lekker in de eerste set van haar single. Ze wilde te scherp spelen, maakte onnodige fouten en verloor. In de tweede set ging het beter en kon ze de rally langer aan de gang houden.

Lange tijd bleven de punten gelijk opgaan, maar van lieverlee werd haar tegenstander moe en begon fouten te maken. Na drie sets kwam Ans als winnaar uit de bus.

Met een 1-5 voorsprong moesten de gasten nog één mix winnen om het kampioenschap te kunnen vieren.

Goed druk houden
De gemengd dubbels gingen tegelijk van start. De mix van Jeffrey van Luijn en Meltem van 't Pad is bijna altijd een garantie voor een punt, maar dat liep deze avond anders. Ze kwamen niet lekker in hun spel en verloren vrij snel in twee sets: 2-5.

De wedstrijd van Jan-Peter Sprong en Ans van 't Pad was toen nog volop aan de gang. Door hun aanvallende spel konden zij goed de druk erop houden waardoor het koppel van Vridos fouten maakten.

De Leerdammers hielden steeds een voorsprong van ongeveer vijf punten en kwamen nauwelijks in de problemen: 2-6.

Uitbundig gevierd
Hierdoor was het kampioenschap een feit en dat werd met de supporters uitbundig gevierd met bloemen, champagne, taart en felicitaties van alle toeschouwers.

Door het kampioenschap komt BC Leerdam volgend seizoen voor het eerst in haar geschiedenis uit in de 3e divisie.