• Janneke Bijl werd met Saestum kampioen van de topklasse.
• Janneke Bijl werd met Saestum kampioen van de topklasse. Foto: Manon van den Boogaard

Janneke Bijl beleeft droomseizoen

Sport 394 keer gelezen

LEERDAM • Janneke Bijl beleefde afgelopen jaar een droomseizoen. In haar debuutjaar als hoofdtrainer werd de Leerdamse met de vrouwen van Saestum ongeslagen kampioen in de topklasse. Dat is de klasse direct onder de eredivisie, zodat de rood-witten landskampioen bij de amateurs werden.

Een verbetering van die prestatie is per definitie bijna onmogelijk. "Dit evenaren is al moeilijk genoeg, maar we gaan dat wel proberen", zegt Bijl. De oud-international kijkt nog even terug naar vorig seizoen. Na een jaar als trainer van de A-junioren en een seizoen als assistent maakte ze nog een stapje en werd hoofdtrainer.

Verantwoordelijkheid
"Dat is wel echt anders", zegt Bijl. "Je hebt meer verantwoordelijkheid. Als assistent kun en moet je soms je mond even houden. Als hoofdtrainer kan dat nooit. Het is een stuk drukker, maar wel ontzettend leuk."

De spelersgroep sprak voor het seizoen de ambitie uit kampioen te willen worden. "Het jaar ervoor werden we vierde met de helft van het aantal punten van de kampioen. We hebben er dus over gesproken hoe de meiden dat wilden gaan aanpakken."

Bijl vindt de inspraak van de spelersgroep belangrijk. "Ik kan wel een doelstelling opleggen, maar het is mooier als die uit de groep zelf komt. Dat geeft verantwoordelijkheid en zet spelers aan het denken. Zo hebben we samen een plan gemaakt hoe we het gat met de top konden dichten."

Perfect
Dat plan pakte perfect uit. "We wonnen de eerste drie wedstrijden vrij makkelijk en toen begon het te draaien. We versloegen sterke tegenstanders in wedstrijden die ook een gelijkspel hadden kunnen opleveren."

In de winterstop stond Saestum met de volle buit uit tien wedstrijden bovenaan. "Na de winter ging het iets moeizamer, maar we verloren niet en trokken de titel over de streep. Fantastisch natuurlijk."

Ajax
Dat goede seizoen bleef niet onopgemerkt. Bijl werd door Ajax benaderd om daar het nieuwe belofteteam voor vrouwen te gaan trainen.

"Een mooie kans, waarover ik wel even heb moeten nadenken. Werken bij zo'n club biedt natuurlijk perspectief. Maar ik besloot toch bij Saestum te blijven. Dat had ik al toegezegd en er was vertrouwen vanuit de club en de spelersgroep. Dat is ook heel belangrijk."

Ambitie
Bijl's ambitie om als hoofdtrainer bij de vrouwentak van een BVO in de eredivisie aan de slag te gaan, staat echter nog altijd overeind. Daarvoor moet ze eerst haar UEFA A diploma halen.

"En dat kost veel tijd", zegt Bijl. "Het kan op zich wel, maar dat zou nu ten koste gaan van Saestum en dat wil ik niet."

De Leerdamse staat nu met haar ploeg voor de lastige taak de prestatie van vorig seizoen te evenaren.

"We zijn twee goede aanvallers kwijt geraakt. Dat kost ons snelheid en doelpunten. Gelukkig hebben we er jong talent voor in de plaats gekregen. We willen natuurlijk ook dit seizoen meedoen om het kampioenschap. Na zo'n jaar gaan we nu niet zeggen dat we vijfde willen worden."

Maarten van Hoogevest

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Het tankstation in Vianen aan de Stuartweg.
17-jarige overvallers van tankstation in Vianen betuigen spijt: niet terug naar cel en taakstraf 112 18 uur geleden
• Het kampioensteam van De Albatros.
Waterpoloheren De Albatros kampioen na spectaculair titelduel Sport 18 uur geleden
• Hans van der Donk (Circet Nederland), Michiel Admiraal (DELTA Netwerk) en wethouder Teus Meijdam.
Aanleg glasvezelnetwerk in Leerdam officieel van start Nieuws 19 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden