Afbeelding

Grootse restauratie voor kerk in Kedichem

Algemeen 269 keer gelezen

KEDICHEM • De hervormde kerk in Kedichem krijgt een opknapbeurt ter waarde van een slordige twee ton. Gemeente Leerdam draagt dertigduizend euro bij. 

Gemeente Leerdam en de hervormde gemeente in Kedichem trekken gezamenlijk op bij de restauratiewerkzaamheden. Leerdam is namelijk eigenaar van de kerktoren, terwijl de kerkelijke gemeente verantwoordelijk is voor het schip. Beide onderdelen worden tegelijkertijd opgeknapt. Wat gaat er onder meer allemaal gebeuren: herstel van het voegwerk van de kerk, opknappen van de gietijzeren goten, herstel van het stucwerk buitenom de kerk, houtrotherstel in de kap, de galmborden in de toren worden vervangen, de wijzers van de klok en de windhaan worden opnieuw verguld. 

De kerkrentmeesters zijn overigens nog in afwachting van een subsidieaanvraag bij provincie Gelderland. Mocht de provincie besluiten om de kerk in Kedichem wat geld te gunnen, is er misschien meer mogelijk. Cees Verkaik - lid van de bouwcommissie van de hervormde gemeente - wijst in de kille kerk wat rond: “De verwarming is ouderwets, de vloerverwarming is afgekeurd en er zitten scheuren in de lambrisering. Ook de kerkbanken zijn toe aan een nieuw likje verf.” Met de 188.000 euro die de hervormden nu uitgeven aan de al genoemde restauratiewerkzaamheden, is het geld echter al een eind op.  

Al zo’n drie jaar is de kerkelijke gemeente in Kedichem bezig met het restauratieplan. Volgens de kerkrentmeesters die zich deze woensdagochtend hebben verzameld in de consistorie, is het dan ook hard nodig. Jaap van Zessen: “Als we nu nog langer wachten,  kost het nog meer.” En bijna het gehele dorp heeft de afgelopen jaren geholpen om de spaarpot van de hervormden te spekken. Floor Vermeulen: “Er zijn genoeg Kekummers die de kerk nog nooit van binnen hebben gezien, maar wel geld geven tijdens de Kerkbalans-actie (gezamenlijke inzamelactie van de Nederlandse kerken, red.).” 

Koninklijke Woudenberg neemt het werk voor haar rekening. Begin mei is de start, in september moet de kerk volledig opgelapt zijn.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
'Eerste geval van mazelen bij een minderjarige binnen de gemeente Vijfheerenlanden geconstateerd' Nieuws 18 apr, 18:46
• Lentefair in Zijderveld.
Geslaagde eerste Lentefair in Zijderveld Nieuws 18 apr, 16:30
• Cilja Zuyderwijk met haar nieuwe boek 'Jaren van Liefde'.
Nieuw boek van Leerdamse schrijfster Cilja Zuyderwijk uit: 'Al schrijvend krijgen mijn verhalen vorm' Nieuws 18 apr, 14:30

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden