Afbeelding

Samenwerking Nederlandse en Vlaamse glasmusea

Algemeen 32 keer gelezen

LEERDAM • In het kader van het samenwerkingsjaar BesteBuren 2015 tussen Nederland en Vlaanderen nemen het Nationaal Glasmuseum (Nederland) en het GlazenHuis (België) tijdelijk het roer van elkaar over. Vanaf 21 november 2015 t/m 6 maart 2016 zijn het Nationaal Glasmuseum Leerdam vier nieuwe tentoonstellingen te bewonderen die samengesteld zijn door gastconservator Jeroen Maes.

Jeroen Maes, artistiek directeur van het GlazenHuis in Lommel, België, selecteerde voor deze expositie het werk van vijf internationaal gerenommeerde kunstenaars die allen een andere kijk op het medium glas hebben: De gebroeders De la Torre, Richard Meitner, Petr Stanický en Brad Copping.

Met zijn Glazen Spiegelkano opende Brad Copping op symbolische wijze het samenwerkingsverband tussen het GlazenHuis en het Nationaal Glasmuseum. Vanuit Lommel voer Copping 150 km richting het noorden om uiteindelijk  aan te meren in Leerdam. De korte documentaire die van dit project is gemaakt, is tijdens zijn presentatie te zien, evenals de spiegelkano en de kano die Copping geheel uit glas heeft vervaardigd.

De Mexicaanse broers Einar en Jamex De La Torre zullen het museum compleet omtoveren met hun expressieve, felgekleurde en grenzeloze kunst. In deze tentoonstelling verwijzen de broers naar hun Mexicaanse roots én geven hun visie op de Nederlandse kunsthistorie.

De Amerikaans-Nederlandse kunstenaar Richard Meitner is een veelzijdig kunstenaar die constant zijn aanpak ten opzichte van glas verandert. Enerzijds is zijn werk komisch en met een knipoog naar de werkelijkheid, anderzijds bevat het serieuze wetenschappelijke overwegingen. In de Glasblazerij van het Nationaal Glasmuseum heeft Meitner samen met glasblazer Robert Wiley mondgeblazen onderdelen gemaakt voor werk waarmee hij een nieuwe weg inslaat.

Een kenmerk van kunstenaar Petr Stanický is het zichtbaar maken van het ‘zijn’ in de ruimte. Voor zijn tentoonstelling Unfolding Places heeft hij nieuw werk gemaakt in de Glasblazerij dat geïnspireerd is op, en de interactie aangaat met, de architectuur van het Nationaal Glasmuseum.

GlazenHuis

Vice versa presenteren  gastcurator Job Meihuizen en conservator Hélène Besançon (Nationaal Glasmuseum) in het GlazenHuis te Lommel de expositie Ceci n’est pas du verre met het werk van Hans Hovy, Esther Jiskoot, Caroline Prisse, Maria Roosen en Jehoshua Rozenman.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Tik Tak Tok Paasfestijn bij MHC Vianen.
100 kinderen genieten van Tik Tak Tok Paasfestijn bij MHC Vianen fotoserie 10 uur geleden
Afbeelding
Toegankelijk West Betuwe zoekt interactie en organiseert avond in Heukelum Nieuws 13 uur geleden
• Van radio's tot koffiezetapparaten en knuffels, alles wordt gerepareerd.
Repair Café Leerdam-Noord van start: 'Goed voor milieu én portemonnee' Nieuws 15 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden