• Mariska Hijmering werd namens de KNGU dubbel onderscheiden.
• Mariska Hijmering werd namens de KNGU dubbel onderscheiden. Foto: Peter Verbeek

Onvergetelijke avond voor gymjuf Mariska van SVZ

Sport 736 keer gelezen

ZIJDERVELD • Dat Mariska Hijmering 40 jaar lid is van SVZ, waarvan 25 jaar als trainster van de turnselectie, is afgelopen zaterdagavond op grootse wijze gevierd. Ze werd onder andere verrast met een uitvoering door alle leden, met aansluitend een receptie in verenigingsgebouw De Krooshof.

Mariska draaide kantinedienst bij SC Everstein, waar de zege op rivaal HSSC '61 uitbundig werd gevierd, toen haar man Arie haar wegplukte achter de bar. Thuis snel douchen en omkleden, waarna ze geblinddoekt met de auto, via een heel grote omweg, naar gymzaal Sidewende werd gebracht. Pas daar kreeg ze in de gaten wat er aan de hand was. In het diepste geheim hadden alle groepen van SVZ een optreden ingestudeerd.

Namens de KNGU werd ze niet alleen toegesproken door Vivianne Zeestraten, maar werden haar ook twee onderscheidingen opgespeld. Tussen de optredens door werd ze in het zonnetje en in de bloemen gezet door wethouder Tirtsa Kamstra, Marja den Braven namens de Oranje Vereniging en door Harry Burggraaf, voorzitter van Sport Verbindt Zijderveld. De receptie werd bezocht door familieleden, vrienden, een viertal medeoprichters van SVZ en (oud)trainers en –bestuursleden.

Kringkampioene
"Ik heb vannacht nauwelijks geslapen", vertelde Mariska de volgende dag. "Ik wist écht helemaal van niets." Als meisje van 5 jaar werd ze lid van SVZ. Niet onlogisch, want eind jaren zeventig was dat de enige club in het dorp. De turnlessen werden gegeven in de Oude School, later in de huidige gymzaal.

"Ik was niet super lenig, maar heel fanatiek, en kennelijk goed genoeg om toegelaten te worden tot de selectie. Ik ben zelfs nog een keer Kringkampioene van rayon Rivierenland geworden! Toen ik vanwege een stijve rug moest stoppen met turnen ben ik begonnen aan de tweejarige cursus verenigingsleidster gymnastiek, en nadat ik het diploma had gehaald werd ik trainster van de selectie."

Een kwart eeuw later is ze dat nog steeds, en met net zoveel plezier. Maar Mariska Hijmering is méér dan alleen gymjuf. Ze verzorgt de lessen voor de veertig leden tellende Zumba-groep, is de drijvende kracht van de recreatieve volleybalafdeling en bezoekt als technisch coördinator de bestuursvergaderingen.

Dochters Hannah en Alieke zijn ook trainsters van de selectie, terwijl zoon Hein assisteert bij de gymlessen voor jongens. "Dat ik moest stoppen met turnen was een persoonlijk dieptepunt, maar de mooie jaren die volgden hebben dat méér dan goedgemaakt. Het mooiste geschenk dat ik heb gekregen was de 'Mariska Glossy', een blad waarvan er slechts één is gedrukt met veel foto's, anekdotes, felicitaties en goede herinneringen. Het was een onvergetelijke avond."

Peter Verbeek

Dick Aanen

Redacteur van Het Kontakt-Culemborgse Courant (+ HK-West Betuwe en HK-Tiel)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
'Eerste geval van mazelen bij een minderjarige binnen de gemeente Vijfheerenlanden geconstateerd' Nieuws 21 uur geleden
• Lentefair in Zijderveld.
Geslaagde eerste Lentefair in Zijderveld Nieuws 23 uur geleden
• Cilja Zuyderwijk met haar nieuwe boek 'Jaren van Liefde'.
Nieuw boek van Leerdamse schrijfster Cilja Zuyderwijk uit: 'Al schrijvend krijgen mijn verhalen vorm' Nieuws gisteren

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden