Afbeelding

Eendenhuis Heukelum opgeknapt

Algemeen 402 keer gelezen

HEUKELUM • Een tijdje terug werd het initiatief genomen om het eendenhuis van Heukelum op te knappen, en dat is inmiddels gelukt.

Sinds 1986 kon iedereen die Heukelum binnen kwam rijden hem zien liggen in de gracht: het eendenhuis gemaakt door de heer Clements. Zover te achterhalen is, is het object geschilderd door de heren Ouwersloot en Klijn.

Tijdens de renovatie van de stadswal is hij door, toen nog, gemeente Lingewaal uit het water gehaald en naar de gemeentewerf gebracht met de toezegging dat het eendenhuis terug zou komen als de stadswal klaar zou zijn. Dat bleek een loze belofte: toen de stadswal eenmaal klaar was, kwam er geen eendenhotel.

Na navraag gedaan te hebben bij de, inmiddels nieuwe, gemeente West Betuwe, bleek het eendenhuis in een hoekje op de werf te liggen.

Burgers
De gemeente gaf aan dat het eendenhuis wegens budget, capaciteit en andere prioriteiten niet meer terug zou komen, tenzij burgers ermee aan het werk zouden gaan.

Het eendenhuis heeft 31 jaar in de gracht gelegen, is jaren verzorgd door de gemeente, en hoort bij Heukelum.

Met hulp van inwoners, die onder andere verf doneerden, en hoveniersbedrijf Kosterman Hoveniers, die een loods beschikbaar stelde waar aan het eendenhuis gewerkt kon worden, is het object in de afgelopen maanden helemaal opgeknapt en 'eendwaardig' gemaakt. 

Kosterman Hoveniers heeft het eendenhuis afgelopen week naar de gracht gebracht en te water gelaten. 

Marjo van Andel

Eindredacteur Het Kontakt-Vijfheerenlanden

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden