• Gerard Akerboom en Beatrijs Schweitzer bij hun werk in de expositieruimte aan de Hoogstraat in Leerdam.
• Gerard Akerboom en Beatrijs Schweitzer bij hun werk in de expositieruimte aan de Hoogstraat in Leerdam. Foto: Levien Vermeer

'Dit is heel bijzonder voor Leerdam'

Algemeen 1.093 keer gelezen

LEERDAM • 'Onderzoek alles, behoud het goede', de titel van de expositie van kunstschilder Gerard Akerboom (69) en beeldend kunstenares Beatrijs Schweitzer (59), is bedoeld als kwinkslag, zegt de laatste.

"Maar het is ook de leidraad bij ons werk, niet alleen voor de kunst, juist ook daarbuiten", zegt Beatrijs Schweitzer. Akerboom nodigde haar uit voor deze samenwerking en zegt: "Ons werk is heel verschillend, maar de intentie is hetzelfde. We zijn allebei onderzoekers, en niet gericht op figuratie of illustratie, maar meer op het ontstaansproces en wat daar dan weer uit voortvloeit."

Akerboom vertelt verder: "We werken autonoom, maar we herkennen de grondhouding van waaruit ieder werkt. Daarom past ons werk bij elkaar en vult het elkaar aan." Van beiden hangt en staat er werk van zo'n tien jaar geleden tot recent.

Kunsthistorica Schweitzer: "Ik beschouw dit voor Leerdam ook een beetje als mijn overzichtstentoonstelling."

Donker
Autodidact Akerboom heeft zich na het beeldhouwen nu op het tekenen en schilderen gestort, waarin hij ook les geeft. Hij wijst naar de donkere schilderijen die bij elkaar hangen rond de zogenoemde onderzoekstafels van Schweitzer. Het zijn abstracte afbeeldingen op passe-partout karton in grijs en zwart, met potlood (grafiet) en Siberisch krijt, dat een wolliger textuur heeft, waardoor er reliëf in de voorstelling zit.

"Die heb ik gemaakt in een zware tijd. Maar ik vind het vanzelfsprekend dat wat je werkelijk beroert tot uitdrukking komt in je werk, en als dat een duister of bedreigend resultaat oplevert, dan klopt dat."

Er zijn overigens ook veel kleurrijk(er) afbeeldingen van Akerboom te bewonderen.

Schweitzer werkt graag met metaal en glas, zoals de witte vaas waaruit koperen letters als bloemen waaieren, die samen het gedicht van Hans Andreus vormen, met als eerste zin: 'Gelukkig dat het licht bestaat'. Haar onderzoekstafels prikkelen tot kijken en reflecteren.

Ze legt uit: "De glazen kop die op elke tafel ligt symboliseert het scheppende brein, beschouw het als een ode aan de mens als scheppend wezen."

Verbeelding
Bezoeker Arie van Iterson is onder de indruk: "Dit is heel bijzonder voor Leerdam. Het constructivisme spreekt in alles, en het werk vraagt om enorme verbeelding."

Kortom: er valt hier heel veel te beleven.

De tentoonstelling is tot en met 15 september van donderdag tot en met zondag van 11:00 tot 17:00 uur en vrijdagavond van 19:00 tot 21:00 uur te zien in het pand Hoogstraat 14 in Leerdam.

Levien Vermeer

Marjo van Andel

Eindredacteur Het Kontakt-Vijfheerenlanden

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden