Logo hetkontakt.nl/leerdam
Foto: Marijke Verhoef

Essen massaal ziek in Rivierengebied

  •   485 keer gelezen

WAARDENBURG • Staatsbosbeheer gaat komende tijd zieke essen kappen in de gemeenten West-Betuwe, Bommelerwaard en Land van Maas en Waal. De essen in deze gebieden zijn aangetast door de agressieve schimmelziekte 'essentaksterfte'. Staatsbosbeheer geeft uitleg tijdens inloopuren op 17 juli en 27 augustus in Waardenburg.

Essentaksterfte vormt een groot probleem. Bij Staatsbosbeheer is landelijk inmiddels 85-90 procent van de essen matig tot zwaar aangetast en 10-15 procent is licht aangetast. De verwachting is dat hooguit 10 procent van de essen gezond blijft. De es herstelt niet van essentaksterfte en zieke bomen kunnen gemakkelijk omvallen.

Veiligheid
Voor de veiligheid van de bezoekers van natuurgebieden kapt Staatsbosbeheer de aangetaste essen. Daardoor ontstaan grote gaten in het bos. In deze gaten plant Staatsbosbeheer nieuwe bomen of geeft ze ruimte aan natuurlijke verjonging. Dat kan enige jaren duren. 

Onderzoek resistente essen
Door essentaksterfte dreigt een waardevolle inheemse boomsoort uit het Nederlandse landschap en uit de bossen te verdwijnen. Staatsbosbeheer is zuinig op de resterende, nog gezonde bomen. Samen met wetenschap en kwekers onderzoeken ze of hiermee resistente essen gekweekt kunnen worden om de es voor mens en natuur in Nederland duurzaam te behouden. Op de korte termijn is dat echter geen oplossing voor de essentaksterfte.

Inloop uur
Omdat Staatsbosbeheer begrijpt dat deze kap van zieke essen vragen op kan leveren, zijn er inloopuren op 17 juli en 27 augustus. Beide bijeenkomsten zijn van 11:00 tot 12:00 uur in de werkschuur van Staatsbosbeheer aan de Veerstraat 16 te Waardenburg. Deze is telefonisch bereikbaar via 0418-592411.

Meer informatie
Kijk voor meer informatie over esstentaksterfte in het dossier van Staatsbosbeheer.

Marijke Verhoef
Coördinator Het Kontakt Media (Special Products) en redacteur van Het Kontakt Alblasserwaard en Klaroen.nl
Volg @Marijke_Verhoef op twitter >
Elke woensdag het Leerdam per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK