• Martin Janecky maakt een hoofd van glas.
• Martin Janecky maakt een hoofd van glas. Foto: Ben Deiman

Spectaculaire show in de glasblazerij

Algemeen 745 keer gelezen

LEERDAM • Tsjechische glasblazers geven zondag 23 juni een spectaculaire show in de Glasblazerij van het Nationaal Glasmuseum te Leerdam. Onder leiding van de ervaren glaskunstenaar Jiri Suchy laten leerling-glasblazers Wolfgang Vanata en Viktor Novak zien hoe je de glaspijp kan gebruiken als teken- en schildermateriaal.

De demonstratie is van 14:00 tot 17:00 uur. Het publiek kan zien hoe je kan tekenen en schilderen met heet glas.

De Tsjechische glasblazers zijn van 16 tot 30 juni in Nederland vanwege het project 'Leerdam, City of Glass', waarbij Leerdamse glasblazers kennis uitwisselen met hun vakgenoten uit de Tsjechische glasstad Novy Bor. Gedurende twee weken is er voor de glasblazers een uitgebreid programma samengesteld dat plaats vindt in De Glasblazerij van het Nationaal Glasmuseum, Royal Leerdam Crystal en Glasblazerij De Oude Horn (Bernard Heesen).

Naar Tsjechië
Vanuit Leerdam reizen Michelle Veldman (werkzaam bij De Glasblazerij van het Nationaal Glasmuseum) en Ziggy Spronk (werkzaam bij Royal Leerdam Crystal ) naar Novy Bor. De Leerdamse talenten volgen een programma in de glasschool van Novy Bor en hebben van te voren een onderzoeksvraag geformuleerd van hetgeen zij in Tsjechië willen leren.

Doel
Doel van het uitwisselingsproject is het waarborgen van het glasambacht in Leerdam door Leerdamse glasblazers, slijpers, graveerders en smelters opleidingsmogelijkheden te bieden. Tevens moet Leerdam uitgroeien tot Europees expertisecentrum voor glas.

Steun
Het project wordt ondersteund door de gemeente Vijfheerenlanden, De Kunstplaats Leerdam, Citymarketingbureau LeerdamGlasstad.nl, stichting Strand Links en de drie Leerdamse glasblazerijen: De Glasblazerij van het Nationaal Glasmuseum, Royal Leerdam Crystal en Glasblazerij De Oude Horn.

Marijke Verhoef

Bladmanager/redacteur special products

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden