Afbeelding
Foto: Edwin Westhoff

Bestuur De Wiel Asperen wil ozb-compensatie

Algemeen 737 keer gelezen

ASPEREN • Het bestuur van stichting Sportaccommodatie De Wiel hoopt vurig dat de onroerend zaakbelasting (ozb) ook in de nieuwe fusiegemeente West Betuwe wordt gecompenseerd.

De compensatieregeling gold tot eind 2018 in de gemeente Lingewaal voor verenigingen en stichtingen met een eigen sportaccommodatie. De regeling werd bij de overgang naar West Betuwe echter stopgezet. Als de ozb dit jaar niet wordt gecompenseerd, dan zal de Asperense stichting dit jaar met 8000 euro extra kosten worden geconfronteerd. "Dat zet te exploitatie enorm onder druk", zei bestuurslid Tiny van Dortmont maandagavond tijdens het raadspreekuur. Hij hoopt dat zijn stichting niet wordt afgestraft voor het eigen initiatief.

De Asperense gemeenschap heeft tussen 2014 en 2016 met inzet van heel veel zelfwerkzaamheid een sporthal gebouwd voor een betrekkelijk laag bedrag van 2,7 miljoen euro. Asperen is trots op z'n sporthal, prachtig gesitueerd naast een eeuwenoude wiel. De exploitatie is mogelijk door onder andere de sponsorbedragen van zo'n veertig lokale bedrijven. Verder is er een club van 100. Alles bij elkaar brengen zij jaarlijkse zo'n 25.000 euro in het laatje. Ook zijn er huuropbrengsten, onder andere van verenigingen die van het gebouw gebruikmaken. Een deel van het pand wordt gebruikt als kleedruimte en kantine voor voetbalvereniging Asperen.

Een behoorlijke tegenvaller was echter dat de kinderopvang vorig jaar het huurcontract opzegde. "Zonder ozb-compensatie is het moeilijk om het hoofd boven water te houden", aldus Van Dortmont. "Terwijl de sportaccommodatie essentieel is voor Asperen."

De raad van West Betuwe neemt tijdens de behandeling van de Perspectievennota een besluit over de ozb-compensatie.

Dick Aanen

Redacteur van Het Kontakt-Culemborgse Courant (+ HK-West Betuwe en HK-Tiel)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden