Logo hetkontakt.nl/leerdam

Nieuw beheerplan nodig voor begraafplaatsen in West Betuwe

  •   393 keer gelezen

WEST BETUWE • De gemeenteraad van West Betuwe buigt zich binnenkort over een gloednieuw beleids- en beheerplan voor de 31 begraafplaatsen in de fusiegemeente. De drie voormalige gemeenten Geldermalsen, Neerijnen en Lingewaal gingen op verschillende manieren met dat beheer en onderhoud van hun begraafplaatsen om en er golden andere regels voor de uitgifte en het ruimen van graven. Ook bestonden er tussen de gemeenten verschillen in tarieven. West Betuwe wil nu komen tot een uniforme aanpak.

Maar dit betekent wel dat de raad wat beslissingen moet nemen. Het gaat dan bijvoorbeeld om het gewenste onderhoudsniveau. Welke bijdrage zou de gehele gemeenschap moeten leveren in het beheer en onderhoud? Dat hoeft niet per sé direct financieel te zijn, maar het kan ook gaan om de mogelijkheid tot het adopteren van een stukje onderhoud van een begraafplaats. 

Maar ook: welke financiële bijdrage is redelijk om van de rechthebbenden van graven te vragen? Hoe ga je om met het ruimen van graven, eventuele uitbreiding van begraafplaatsen en oude begraafplaatsen waarop al lang geen graven meer zijn uitgegeven? West Betuwe wil hierbij ook nadrukkelijk haar inwoners betrekken. 

De raad praat op drie momenten over dit onderwerp: op maandag 3 juni tijdens een beeldvormende bijeenkomst (insprekers kunnen zich tot vrijdag 31 mei 12:00 uur melden), op dinsdag 11 juni tijdens een bijeenkomst waarbij de raad tot een voorlopig oordeel komt (insprekers kunnen zich tot maandag 10 juni 12:00 uur melden) en tot slot op dinsdag 25 juni bij de besluitvormende bijeenkomst (dan is er geen gelegenheid meer tot inspreken).

Deze laatste datum is overigens onder voorbehoud, het kan zijn dat de raad langer nodig heeft om een besluit te nemen. Alle vergaderingen beginnen om 20:00 uur in het gemeentehuis in Geldermalsen.

Belanghebbenden die willen inspreken kunnen zich melden bij de griffie via griffie@westbetuwe.nl (vermeld hierbij naam en telefoonnummer) of via 0345-728800.

Janneke Kok
Redactiecoördinator van Het Kontakt Leerdam en Het Kontakt Vianen
Volg @JannekeKok op twitter >
Elke woensdag het Leerdam per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK