Logo hetkontakt.nl/leerdam
• Het Eco-team ging met de wethouder op de foto.
• Het Eco-team ging met de wethouder op de foto. (Foto: aangeleverd)

Freule van Pallandtschool in Neerijnen wil duurzame school worden

  •   96 keer gelezen

NEERIJNEN • Op de Freule van Pallandtschool in Neerijnen werd deze week de startbijeenkomst Eco-Schools gehouden. De school heeft hiermee de eerste stap gezet op weg naar een officieel erkende duurzame school.

Wethouder Govert van Bezooijen van gemeente West Betuwe was aanwezig tijdens dit officiële startmoment. Ook het hele team, álle leerlingen en diverse ouders waren erbij.

Veel leerlingen hadden gehoor gegeven aan de oproep om groene kleding aan te trekken voor dit speciale moment. Bovendien was de ruimte aangekleed met mooie knutselwerken van hout. De natuur was letterlijk de school in gehaald. Een mooie sfeer om het thema duurzaamheid in te bespreken.

Eco-team
Het Eco-team, bestaande uit 6 leerlingen uit de groepen 5-7, een ouder en een leerkracht werd voorgesteld aan alle leerlingen. 

Cadeau
Wethouder van Bezooijen ging met de leerlingen in gesprek over de rol van de natuur in hun leven. Hij overhandigde een cadeau namens gemeente West Betuwe aan het Eco-team. 

Rap
Vervolgens gaf Pauline Hoevenaars van Natuur- en Milieu Educatie (NME) Culemborg een presentatie over Eco-Schools met een toelichting op alle te nemen stappen. Aan de hand van een rap maakte het Eco-team duidelijk wat hun taak is de komende twee jaar. Tot slot ondertekenden alle leden én de directeur de intentieverklaring. 

Na de bijeenkomst werden in diverse klassen meteen ideeën geopperd door diverse leerlingen. 

Nulmeting
Het Eco-team gaat binnenkort van start met de vervolgstappen. De leerlingen gaan een nulmeting doen op school op tien thema's. Vervolgens beslissen ze aan welke thema's de komende twee jaar intensief zal worden gewerkt. Hiervoor wordt een actieplan opgesteld met door de kinderen bedachte acties met haalbare doelen.

Vaardigheden
De school wordt op deze manier niet alleen stapje voor stapje een duurzame school. De leerlingen werken tegelijkertijd aan de 21e eeuwse vaardigheden zoals: samenwerken, onderzoeken, creatief denken en problemen oplossen.

Parels
De Freule van Pallandtschool in Neerijnen ligt in een prachtige omgeving aan de rand van het bos en de uiterwaarden, tegenover het kasteel met haar openbare kasteeltuin. Op deze school wordt gewerkt aan drie parels, te weten: creatief denken en doen, inzetten van talent en leren in de buitenlucht. Om deze parels vorm te geven, heeft de directie onlangs besloten om een Eco-School te willen worden.

Groene Vlag
Eco-Schools biedt de leidraad waarmee scholen hun duurzaamheidsonderwijs kunnen inrichten. Na het doorlopen van het zeven-stappenplan van Eco-Schools wordt een school officieel erkend als duurzame school en ontvangt daarvoor het internationale keurmerk de Groene Vlag.

Belangstellenden in dit concept kunnen gerust langs komen op de school of een afspraak maken via de directeur: a.tins@cpob.nl.

Janneke Boogaard
Redacteur van Het Kontakt Leerdam en Het Kontakt Bommelerwaard
Volg @jannekeboogaard op twitter >
Elke woensdag het Leerdam per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }