Afbeelding

VBL: 'Geen zonneparken in mooie buitengebied'

Algemeen 372 keer gelezen

WEST BETUWE • De Vereniging tot Behoud van het Lingelandschap vindt de aanleg van zonneparken alleen acceptabel binnen de bebouwde kom en op boerenerven, maar zeker niet of zo min mogelijk in het mooie buitengebied.

Dat zei voorzitter Cathrijn Haubrich dinsdagavond tijdens een beeldvormende informatiesessie van de gemeenteraad West Betuwe. De VBL, die 400 leden telt, is één van de organisaties (stakeholders) die straks mee gaat praten over de energietransitie in de gemeente.

Tot het jaar 2023 wordt in de gemeente West Betuwe uitgegaan van de aanleg van 120 hectare aan zonneparken. Voor de jaren erna moet het aantal zelfs nog verder stijgen naar meer dan 600 hectare.

Kwetsbaar Lingelandschap
De VBL is de eerste organisatie die duidelijk criteria formuleert over wat wel en wat niet acceptabel is. Haubrich: "Al jaren proberen wij als Vereniging in te spelen op nieuwe ontwikkelingen in deze dynamische streek. Het Lingelandschap is geen museum. Mensen wonen, werken en recreëren er. Dus simpelweg Behoud in de zin van 'niks mag er meer', gewoon de hakken in het zand, is een weinig vruchtbare opstelling. Daarom probeert de VBL in een zo vroeg mogelijk stadium ingeschakeld te worden om zo mee te praten over onvermijdelijke ontwikkelingen. Zo kan worden geprobeerd om die nieuwe ontwikkelingen zo goed mogelijk in te passen in het kwetsbare Lingelandschap."

'Binnen bebouwde kom'
VBL is voor duurzame ontwikkeling. "Maar graag met zo min mogelijk schade voor het landschap en de natuur. Dus aanleg van zonnepanelen of zelfs hele zonneparken maximaal binnen de bebouwde kom en zo min mogelijk in ons mooie buitengebied." De VBL vindt dat er vooral moet worden gekeken naar industrieterreinen, industriedaken, woondaken en boerenerven. Ook over de aanleg op minder waardevolle landbouwgrond is nog wel acceptabel voor de natuur- en landschapsvereniging. En een mogelijkheid is ook om ze neer te zetten langs snelwegen, onder windmolens en bij spoorbanen. 

Maar zeker geen zonneparken in de natuur, in de inundatiegebieden van de Hollandse Waterlinie en in de uiterwaarden van de Linge en de Waal. En bij voorkeur ook niet in nationale landschappen, zoals waardevol open gebied, weidevogelgebied en waardevolle landbouwgrond. Aanleg in deze gebieden mag alleen onder strikte voorwaarden. Bijvoorbeeld dat de zonnepanelen niet hoger worden dan twee meter. Of dat de kavels voor de zonneparken maximaal vijf hectare beslaan met minimaal 30 procent ruimte voor afschermend struweel en bloemrijk grasland. 

Dick Aanen

Redacteur van Het Kontakt-Culemborgse Courant (+ HK-West Betuwe en HK-Tiel)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
'Eerste geval van mazelen bij een minderjarige binnen de gemeente Vijfheerenlanden geconstateerd' Nieuws 18 apr, 18:46
• Lentefair in Zijderveld.
Geslaagde eerste Lentefair in Zijderveld Nieuws 18 apr, 16:30
• Cilja Zuyderwijk met haar nieuwe boek 'Jaren van Liefde'.
Nieuw boek van Leerdamse schrijfster Cilja Zuyderwijk uit: 'Al schrijvend krijgen mijn verhalen vorm' Nieuws 18 apr, 14:30

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden