Logo hetkontakt.nl/leerdam
• Chantal van Berkel en Sandra van de Laar bij het veldje naast de basisschool waar de speeltuin komt.
• Chantal van Berkel en Sandra van de Laar bij het veldje naast de basisschool waar de speeltuin komt. (Foto: André Bijl )

Natuurspeeltuin is grote wens van Tuilse jeugd

  •   468 keer gelezen

TUIL • "De kinderen kijken uit naar de komst van de natuurspeeltuin. Als het even kan, willen we nog dit jaar beginnen met de aanleg."

Chantal van Berkel en Sandra van de Laar zijn enthousiast over de nieuwe speeltuin in wijk Klingelenberg in Tuil. "Het idee speelt al een paar jaar, eigenlijk vanaf het moment dat hier een nieuwe wijk werd gebouwd. Er was veel vraag naar een speeltuin, van lieverlee werd duidelijk dat die niet in de plannen voor de wijk waren opgenomen. Er wonen in Klingelenberg veel jonge gezinnen, dus de behoefte aan een leuke, veilige speelplek in de wijk is groot."

Nu is alleen het schoolplein van basisschool De Klingelenburg en een pannakooi beschikbaar als speelruimte voor de jeugd. "Zeker voor jonge kinderen – in de leeftijd van pakweg vier tot twaalf jaar - is er behoefte aan een speeltuin, vandaar dat dit plan ontstond." De initiatiefnemers – waar ook Johanneke Delsink en Gonnie van Eck toe behoren - kiezen voor een natuurbelevingstuin. "We hebben de kinderen bij de inrichting van de speeltuin betrokken, zij hebben aangegeven wat ze belangrijk vinden. Er komt een open gedeelte om een balletje te trappen, maar ook een plek om je te verstoppen. Daarom wordt de speeltuin heuvelachtig met veel beplanting waar de kinderen kunnen kruipen en sluipen. Bovendien wilden ze graag een plek om te klimmen. Vandaar dat er een toren met een glijbaan komt."

Bovendien heeft Buro Blad bij het maken van het ontwerp gedacht aan de geschiedenis van het dorp. "Het kasteel van Tuil is meegenomen bij de plannen." Bij de aanleg van de speeltuin wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van duurzame materialen. "En natuurlijk kiezen we voor planten en bloemen die insecten aantrekken." Als het aan de initiatiefnemers ligt, is de natuurspeeltuin straks niet alleen toegankelijk voor de Tuilse jeugd. "Ook de inwoners van dorpen uit de omgeving zijn welkom. Prachtig toch als opa's en oma's hier met hun kleinkinderen naar toe komen." De initiatiefnemers zijn druk bezig om de benodigde financiën bij elkaar te krijgen. De aanleg van de speeltuin is begroot op 60.000 euro. "Inmiddels is er zo'n 11.000 euro binnen. Het grootste deel daarvan – 10.000 euro – via het leefbaarheidsbudget van de voormalige gemeente Neerijnen. Daarnaast kregen we een gift van de Kringloopwinkel. Om de rest van het geld bij elkaar te krijgen, benaderen we instanties en fondsen. We hebben al een flinke mondelinge toezegging binnen. Ook via crowdfunding, acties, een sponsorloop en lokale bedrijven hopen we geld bij elkaar te krijgen. Sponsors schenken bankjes of prullenbakken, iedere gift en iedere euro is welkom." Volgens Chantal van Berkel en Sandra van de Laar leeft de speeltuin in Tuil.

"We krijgen veel mooie reacties. Dit initiatief zorgt voor veel saamhorigheid in het dorp, we doen dit met elkaar. Als het aan ons ligt, beginnen we nog dit jaar met de aanleg. Het zou prachtig zijn als de speeltuin volgend voorjaar in gebruik wordt genomen."

André Bijl

André Bijl
Redacteur van Het Kontakt editie Leerdam en Het Kontakt editie Vianen.
Volg @andrebijl op twitter >
Elke woensdag het Leerdam per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK