Logo hetkontakt.nl/leerdam
foto: Stockfoto 123rf.com
foto: Stockfoto 123rf.com (Foto: 123rf.com)

Oranjecomités in West Betuwe terughoudend met ballonnen

  •   209 keer gelezen

WEST BETUWE • Het lijkt erop dat de oranjeverenigingen in West Betuwe wat terughoudender zijn met het organiseren van ballonnenwedstrijden. Dat is in elk geval de indruk van Mario de Kock, zelf voorzitter van Oranjevereniging Haaften.

In Haaften was het oplaten van ballonnen jarenlang een vaste traditie tijdens Koningsdag (vroeger Koninginnedag). "Sinds een paar jaar maken we gebruik van biologisch afbreekbare ballonnen en touwtjes." Goed bezig, zou je denken. Maar zo denkt niet iedereen erover. "Wij worden al sinds 2016 lastig gevallen door het actiecomité 'Die ballon gaat niet op'. Ze overspoelen niet alleen onze website met reacties, maar ze reageren ook richting onze sponsoren." De Kock vindt de acties nogal intimiderend. Andere verenigingen hebben volgens hem dezelfde ervaring. Al een tijdje houden de verenigingen rekening met een ontmoedigingsbeleid vanuit de gemeente. Onlangs werd in de gemeenteraad van West Betuwe inderdaad een motie aangenomen, waarin het college van B&W wordt verzocht om verenigingen te adviseren om geen ballonnenwedstrijden meer te organiseren. Mario Kock, ook raadslid van LLBWB, stemde tegen. "Ik vind dat de politiek daar niet over gaat. Zoiets moet je overlaten aan de verenigingen zelf. Bovendien gaat daarmee toch weer een mooie traditie verloren." Toch heeft Oranjevereniging Haaften besloten om dit jaar geen ballonnen meer op te laten. "We houden dat jaar een bellenblaasfestijn. Bijkomend voordeel is dat we daarmee honderden euro's besparen."

Oranjecomité Asperen gaat voorlopig gewoon door met het organiseren van ballonwedstrijden. Bestuurslid Ria de Groot: "Ook wij gebruiken afbreekbare ballonnen. Zolang er nog geen verbod is gaan we er nog mee door. Als er een verbod komt houden we er uiteraard mee op." Volgens actiegroep 'Die ballon gaat niet op' hebben 17 procent van de gemeenten nu een verbod op het oplaten van ballonnen. Milieuvriendelijke ballonnen zijn volgens de groep niet veel beter dan echte plastic exemplaren. "Hoewel het rubber van de ballon zelf – anders dan de plastic touwtjes en ventielen – in principe wel vergaat, kan dat enkele jaren duren."

Dick Aanen

Janneke Kok
Redactiecoördinator van Het Kontakt Leerdam en Het Kontakt Vianen
Volg @JannekeKok op twitter >
Elke woensdag het Leerdam per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK