Afbeelding
Foto: ©123RF.COM

Ook Enspijk krijgt haar hulpgatpalen terug

Algemeen 382 keer gelezen

ENSPIJK • Ook Enspijk krijgt haar hulpgatpalen terug. Dankzij de inzet van Historische Kring West Betuwe (HKWB).

Zonder de Historische Kring West Betuwe (HKWB) zouden de historische hulpgatpalen van Beesd en Enspijk zeker bij het puin zijn beland. Maar de vereniging trok in 2008 al bij Rijkswaterstaat aan de bel met het verzoek om de hardstenen palen bij Beesd tijdens de verbreding van de A2 wel te bewaren. Scheelde niet veel of dit was alsnog mislukt: een medewerker van Waterschap Rivierenland wist de historische palen op het nippertje te redden van de steenvergruizer. Medewerkers van Rijkswaterstaat en het waterschap hebben uiteindelijk zorg gedragen voor de terugkeer van de palen naar Beesd en op een winterse dag in november 2010 zijn de palen door wegaannemer Heijmans netjes herplaatst.

Pas later ontdekte HKWB dat ook aan de Enspijkse kant dergelijke palen hadden gestaan. Déze exemplaren werden uiteindelijk pas medio 2017 getraceerd op het terrein van het waterschap in Tricht. Ook deze palen zouden een roemloos einde hebben gehad, als er niet tijdig aan de bel was getrokken, zo schrijft de HKWB op haar website. Inmiddels is het echter gelukt om ook deze hulpgatpalen ook te herplaatsen.

Hulpgatpalen maakten in het verleden deel uit van de Hollandse Waterlinie en markeerden zowel aan de noord – en zuidkant van de Linge het gedeelte dat weggegraven moest worden als er sprake zou zijn van een zware overstroming. Dat weggraven zou nodig zijn, om te voorkomen dat het talud ging fungeren als een ongewenste dwarsdijk. Door het weggraven zou het overstromingswater sneller haar weg vinden naar het westen. Doordat het tracé van de A2 wat is verlegd en verbreed staan de palen niet meer op exact dezelfde plaats, maar nog wel dicht bij de oorspronkelijke locatie.

Er komt bovendien ook een speciaal ANWB-informatiebord bij de palen in Enspijk te staan, zodat fietsers kennis kunnen maken met dit aspect van het rivierenlandschap. De onthulling van het ANWB-bord is woensdag 17 april, wethouder Rutger van Stappershoef is hierbij aanwezig.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Tik Tak Tok Paasfestijn bij MHC Vianen.
100 kinderen genieten van Tik Tak Tok Paasfestijn bij MHC Vianen fotoserie 15 uur geleden
Afbeelding
Toegankelijk West Betuwe zoekt interactie en organiseert avond in Heukelum Nieuws 17 uur geleden
• Van radio's tot koffiezetapparaten en knuffels, alles wordt gerepareerd.
Repair Café Leerdam-Noord van start: 'Goed voor milieu én portemonnee' Nieuws 19 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden