Afbeelding

Vernieuwe expositie in Stedelijk Museum over Viaans verleden

Algemeen 326 keer gelezen

VIANEN • In het Stedelijk Museum Vianen is vanaf dinsdag 9 april een vernieuwde interactieve tentoonstelling te zien over de historie van Vianen.

Aan de hand van bodemvondsten, objecten uit de gemeentecollectie en artikelen van particuliere bruikleengevers krijgen bezoekers het verhaal van Vianen in negen thema's voorgeschoteld. De traditie van de Paardenmarkt, de illustere adellijke familie Van Brederode en Vianen tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlogen komen aan bod.

Centraal in de tentoonstelling is een ovaalvormig interactief 3D-meubel met touchscreen met digitale historische plattegronden van Vianen van Jacob van Deventer (circa 1563) tot en met de kadasterkaart van 2017. In de ruimte onder de touchscreen worden bodemvondsten zichtbaar tentoongesteld. Contextinformatie (foto's, prenten en verdiepingsteksten) is door aanraking van het scherm opvraagbaar.

Ook zijn er historische films beschikbaar via een interactieve projectiezuil. Een van de pronkstukken in de expositie is het gerestaureerde Karolingische zwaard dat in 2014 in Hagestein gevonden is. Tevens zullen de schilderijen van Otto Eerelman en het Delftszwarte bord uit de verzameling van oud-burgemeester Rooseboom permanent in het museum te zien zijn. De historische presentatie is te bezoeken tijdens openingstijden van het museum.

Afbeelding
zwaard-vianen-vondst-02
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden