Crowdfundingsactie voor begrafenis Viaanse Roos (19) levert meer dan een ton op

  •   339 keer gelezen

VIANEN • Viaanse Martje Beniest-Kleppe haalde in een paar dagen ruim 100.000 euro op, de actie was aanvankelijk bedoeld om haar buurman te helpen bij de kosten voor de begrafenis van zijn 19-jarige dochter Roos, één van de slachtoffers van het schietincident in Utrecht afgelopen maandag. Nu is Martje bezig om een stichting op te richten, om het geld te verdelen onder andere slachtoffers en nabestaanden van het schietincident. Dus ook bijvoorbeeld getuigen of gewonden die hulp nodig hebben. 

In een recente update op Facebook donderdagochtend schrijft Martje Beniest-Kleppe: "Lieve Roos, met geld kan ik jou niet terugbrengen naar jouw vader helaas, maar ik hoop dat jij een mooie laatste dag/uitvaart in ons bijzijn hebt." 

Het begon klein: Martje wilde haar buurman helpen, wiens dochter zo onverwachts was omgekomen na een "laffe daad". Ze moest "iets doen", zegt ze tegen de NOS. In dat interview vertelt ze over het contact dat ze had, het gezin Beniest kwam in april naast buurman Renee en zijn dochter Roos wonen. "Wij wonen sinds april vorig jaar op deze plek. Hij heeft ons hier wegwijs gemaakt en ons opgenomen. Ik houd van zijn soort mens. Lekker direct, zeg maar gewoon wat je vindt. Hij heeft altijd in de bouw gewerkt, net als ik. Dan heb je gelijk een klik." Tegen de NOS vertelt ze ook over Roos, dat ze lief was, complimentjes uitdeelde. Een bijzondere jonge vrouw, zo wordt duidelijk uit dit interview.  

Toen maandag bekend werd dat Roos omgekomen was bij de schietpartij in Utrecht, begon het bij buurvrouw Martje te borrelen. De volgende dag besloot ze – in overleg met haar buurman – een crowdfundingsactie te beginnen. Het doel was simpelweg om haar buurman, die het al niet breed heeft, te helpen bij alle kosten voor de uitvaart van Roos.

"Mijn buurman heeft het niet breed, is alleenstaand en woonde met Roos samen, om te voorkomen dat hij nog meer financiële zorgen krijgt door dit oneerlijke overlijden van zijn dochter wil ik hem graag financieel ondersteunen door geld in te zamelen", schreef ze in haar eerste oproep. "Dit geld kan hij gebruiken voor alle rekeningen die op hem afkomen door alles zo mooi en goed mogelijk te regelen omtrent het afscheid van zijn dochter." 

De actie haalde de landelijke media, de donaties stroomden binnen. Veelal kleine bedragen, maar er waren ook mensen die honderden euro's overmaakten. Martje laat donderdagochtend op Facebook weten dat ze overweldigd is door alle aandacht. "Onvoorstelbaar, waar een klein land groot in kan zijn. Liefde van alle mensen overtreft de haat van een enkeling."

Ze verwijst naar het artikel op de website van de NOS, waarin ze – in overleg met haar buurman – één keer haar verhaal doet. 

Wanneer de begrafenis van Roos is, zal binnenkort bekend worden gemaakt. 
 

Janneke Kok
Redactiecoördinator van Het Kontakt Leerdam en Het Kontakt Vianen
Volg @JannekeKok op twitter >
Elke woensdag het Leerdam per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK