Logo hetkontakt.nl/leerdam
• Burgemeester Keereweer speldt de Koninklijke Onderscheiding op.
• Burgemeester Keereweer speldt de Koninklijke Onderscheiding op. (Foto: Lya Cattel)

'Blij dat inzet zo gewaardeerd wordt'

  •   185 keer gelezen

RUMPY • "Ik vind het supermooi dat ik die Koninklijke Onderscheiding heb gekregen. Mensen hebben mijn inzet gezien en gewaardeerd. Ik ben echt heel erg blij met die erkenning."

Afgelopen donderdag reikte burgemeester Harry Keereweer een Koninklijke Onderscheiding uit aan Jan Krul (73) uit Rumpt. Dat gebeurde tijdens de wekelijkse repetitieavond van Muziekvereniging Voorwaarts in het plaatselijke dorpshuis Albertine.

Oefenen
Jan Krul zelf had die onderscheiding totaal niet zien aankomen. "Al was het wel bijzonder dat we op donderdag moesten oefenen. Dit weekend hadden we onze jaarlijkse uitvoering en de donderdag voor dat concert oefenen we nooit.

Maandagavond vertelde onze dirigent tijdens de generale repetitie dat hij donderdag de trompetgroep nog even bij elkaar wilde hebben om wat zaken door te nemen. Ik dacht: 'blijkbaar heeft-ie nog wat extra's verzonnen om te spelen.' Dus ging ik er gewoon heen.

Toen ik bij Albertine kwam, had ik al in de gaten dat er iets bijzonders aan de hand was: de straat stond vol auto's, de gordijntjes zaten dicht. Maar ik had geen idee wat er stond te gebeuren."

Koets
Vijf jaar geleden werd Jan Krul vanwege zijn 60-jarig lidmaatschap in het zonnetje gezet door de leden van Voorwaarts. "Mijn vrouw en ik werden toen met een koets opgehaald en naar het dorpshuis gebracht voor een reünie."

"We kregen ook nog een overnachting aangeboden en mochten naar een optreden van André Rieu. Toen ik Albertine donderdag binnenstapte voelde ik wel nattigheid, maar had geen idee wat er ging gebeuren. Ook niet toen de hele zaal volliep met mijn vrouw en kinderen, familie en bekenden en leden van de vereniging."

Zelfs toen burgemeester Keereweer het woord nam, wist Krul niet wat hem te wachten stond. "Want ik kende de burgemeester helemaal niet."

Inzet
Keereweer lichtte de doopceel van Krul en vertelde over zijn jarenlange inzet als muzikant, vrijwilliger en bestuurslid van Voorwaarts. De vereniging bestaat 118 jaar en Krul was daarvan maar liefst 65 jaar lid. De inwoner van Rumpt werd in 1954 op 9-jarige leeftijd lid en op zijn 24e bestuurslid.

Toen de vereniging in 1985 dreigde te worden opgeheven, zette Krul zijn schouders eronder, werd tot 2001 voorzitter en zorgde er met anderen voor dat de vereniging opbloeide. "De burgemeester zei dat het van belang is dat mensen zich inzetten voor de verenigingen."

Deel van mijn leven
Voor Krul is dat vanzelfsprekend. "Voorwaarts is een deel van mijn leven. Ik weet niet beter of ik ben lid. Ik kan het niet missen. Natuurlijk hebben we wel eens een dipje gehad of gebeurt er iets dat minder leuk is. Vaak probeer ik dat op te lossen. Ze noemen me wel eens de Henri Kissinger van Voorwaarts, omdat ik met iedereen goed kan opschieten."

"Voorwaarts is een supervereniging. Dat hoor je ook van anderen. Natuurlijk is het leuk om muziek te maken, maar na afloop gezellig nakaarten is net zo leuk. Na de repetitie blijven we gezellig hangen. Al was dat vroeger nog gekker, dan werd het wel eens nachtwerk. Nu iedereen een jaartje ouder wordt, stoppen we wat eerder."

Oliebollen 
Krul zette zich de afgelopen decennia in voor tal van verenigingsactiviteiten: als aannemer meehelpen met verbouwingen, oud papier ophalen, oliebollen bakken en verkopen, de tent opbouwen en afbreken tijdens het Rumptse Feest, het organiseren van concerten en het inrichten van concertzalen.

En uiteraard steekt hij ook elders zijn handen uit de mouwen. Krul is bijna 40 jaar vrijwilliger bij Dorpshuis Albertine en verricht daar allerlei werkzaamheden, zoals het plaatsen van een biljart in de huiskamer van het dorpshuis. En als er stormschade is aan de plaatselijke kerk is hij niet te beroerd om bij te springen.

"Ik help waar ik kan. Veel mensen feliciteerden me de afgelopen dagen: 'Je verdient het', zeggen ze. Ik vind dat lastig om van mezelf te zeggen, maar ik ben wel heel blij met dat lintje. Het is een prachtige blijk van waardering."

Gezond
Aan stoppen denkt Krul niet. "Dat zou wel raar zijn hé, net nu ik die onderscheiding heb gekregen. Dat kan ik niet maken", lacht Krul.

Dan serieus: "Ik kijk niet naar leeftijd. Ik ben een van de meest gezegende mensen op aarde. Ik heb nooit ergens last van. Ik werk nog. Zolang geest en lichaam gezond zijn, ga ik vrolijk door."

André Bijl

André Bijl
Redacteur van Het Kontakt editie Leerdam en Het Kontakt editie Vianen.
Volg @andrebijl op twitter >
Elke woensdag het Leerdam per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK