Logo hetkontakt.nl/leerdam
Foto: Nico van Ganzewinkel

LOV-voorzitter John Spruyt: 'Dit is dé kans voor de Leerdamse koopzondag'

  •   912 keer gelezen

LEERDAM • De Leerdamse Ondernemersvereniging (LOV) probeert de komende tijd met hulp van flyers en posters de enquête over de koopzondag onder de aandacht te brengen van de stemgerechtigden in de Glasstad. De winkeliers hopen dat veel Leerdammers gaan stemmen. En dan het liefst 'ja' natuurlijk.

LOV-voorzitter John Spruyt wil meteen één hardnekkig misverstand de wereld uit helpen: "Er is wat verwarring, omdat sommige consumenten denken dat we in Leerdam dan ook meteen 52 koopzondagen álle winkels open gaan gooien, als de enquête genoeg ja-stemmers oplevert. Dat is als LOV echter absoluut niet wat we willen." De ondernemersvereniging ziet met name kansen in de Glasstad als er ook evenementen zijn en er dus veel volk op de been is. Dan zou het fijn zijn als de ondernemers eensgezind hun deuren kunnen openen, meent de LOV. "En dat gaat echt niet om heel veel meer zondagen dan we nu al open kunnen", licht Spruyt toe. Voor zijn Afternet ziet hij qua koopzondag bijvoorbeeld vooral mogelijkheden rondom landelijke acties zoals de btw-dagen en het Black Friday-weekend. "Dat gaat misschien om twee zondagen extra op jaarbasis. Maar voor ons is die vrijheid om dat zelf te beslissen, gewoon erg belangrijk."


De enquête
Nog even over die enquête: stemgerechtigden uit Vijfheerenlanden kunnen tussen woensdag 20 maart (vandaag dus, red.) en dinsdag 26 maart stemmen over de zondagopenstelling in hun kern. Dit kan digitaal én per brief. Alle stemgerechtigde inwoners van Vijfheerenlanden hebben in week 11 een brief thuisgestuurd gekregen, met daarin een uitnodiging en een persoonsgebonden code. Met die code kunnen zij hun stem uitbrengen.

Het is geen geheim dat de LOV hoopt dat de ja-stemmers in Leerdam de overhand hebben. "Ik denk dat de meerderheid van de inwoners in de stad voor zo'n koopzondag is", zegt Spruyt. Maar ja: dan moeten ze nog wel gaan stemmen. De ondernemer doet daarom een stevige oproep aan Leerdammers om in ieder geval gebruik te maken van hun stemrecht. Want ook de kiesdrempel speelt een rol. Concreet: de uitslag in een kern telt pas als meer dan 33 procent van de kiesgerechtigden ook daadwerkelijk heeft gestemd. Spruyt: "Iedereen moet gewoon gaan stemmen. Of het nu ja of nee is. Wij als LOV zien het als dé kans voor Leerdamse koopzondag. Een andere komt er niet."

Volgens Spruyt past het in een tijd van nu dat er op zondag in een stad iets te beleven is. "De zondag is in de loop der jaren steeds meer een dag om te recreëren geworden. De zaterdag is een doe-dag: dan moeten er dingen gedaan worden. Maar op zondag gaan steeds meer mensen op stap, even shoppen of een kijkje nemen in een andere stad." Daarom vindt de LOV het bijvoorbeeld van de gekke dat horecalocaties als Koffie in de Bakkerij en De Vier Heerlijkheden, maar ook het toeristisch informatiepunt Leerdamglasstad.nl noodgedwongen dicht zijn op zondag. "Kom je hier als toerist op zondag, kan je niet eens ergens informatie over de stad afhalen", moppert Spruyt. "En als je overdag ergens koffie wilt drinken, moet je echt je best doen. De meeste vaste horecazaken die wel open mogen, zijn meer gericht op het avondeten, dus die gaan pas ergens in de middag open. Toeristen komen hier nu feitelijk in een uitgestorven centrum op zondag. Die vertellen dat weer aan vrienden en familie: zo krijgen we natuurlijk nooit meer toeristen naar onze stad." En dan zijn er natuurlijk nog de supermarkten. Volgens de LOV-voorzitter gaan er op zondag talloze Leerdammers naar Culemborg of Gorinchem om daar hun weekboodschappen te doen. "Dat zijn euro's die je gewoon vast wil houden."

De LOV gaat komende zaterdag flyeren om de enquête nog onder de aandacht te brengen. Verspreid door de binnenstad en in abri's langs de invalswegen van Leerdam zijn grote posters te zien, die mensen oproepen om te stemmen. Spruyt: "We willen absoluut niet dat mensen het vergeten of zoiets."

Janneke Kok
Redactiecoördinator van Het Kontakt Leerdam en Het Kontakt Vianen
Volg @JannekeKok op twitter >
Elke woensdag het Leerdam per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK