Logo hetkontakt.nl/leerdam

Ook eerste kievitsei in provincie Utrecht gevonden; in Nieuwland

  •   207 keer gelezen

NIEUWLAND • Het is niet het allereerste kievitsei dat gevonden is, maar wel het eerste kievitsei dat gevonden is in de provincie Utrecht. Op vrijdag 8 maart vond Kees de Jong, vrijwilliger van de Weidevogelwerkgroep Alblasserwaard, een nest met twee eieren in Nieuwland in de nieuwe Utrechtse gemeente Vijfheerenlanden.

Opvallend detail; Nieuwland maakte tot 1 januari dit jaar deel uit van de voormalige gemeente Zederik en bevond zich toen in de provincie Zuid-Holland. Sinds de herindeling ligt Nieuwland in Utrecht.

Het eerste kievitsei is hoe dan ook een voorbode van de lente en het symbool van de start van het weidevogelseizoen. Maar de afgelopen jaren is het geen reden tot feest, want het gaat al jaren slecht met de weidevogels. Het eerste kievitsei symboliseert voor Landschap Erfgoed Utrecht daarom ook de grote zorg die nodig is om de weidevogels als kievit, grutto, tureluur en scholekster te beschermen.

Om te voorkomen dat weidevogels uit Nederland verdwijnen, werken agrariërs en vrijwilligers samen om deze bijzondere vogels te beschermen. Landschap Erfgoed Utrecht zoekt voor het aankomende weidevogelbeschermingsseizoen nog nieuwe vrijwilligers.

Er zijn ieder jaar veel nieuwe vrijwilligers nodig om de nesten van de weidevogels op te sporen en te beschermen. Voor meer informatie: www.landschaperfgoedutrecht.nl.

Bert Bons
Redactiecoördinator van Het Kontakt Alblasserwaard en Klaroen.nl
Volg @Bertbons op twitter >
Elke woensdag het Leerdam per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }