Logo hetkontakt.nl/leerdam

Staatsbosbeheer verwijdert onveilige speeltoestellen uit Lingebos in Vuren

  •   305 keer gelezen

VUREN • Voor de veiligheid van spelende kinderen haalt Staatsbosbeheer onveilige speeltoestellen weg uit het Lingebos in Vuren. Het gaat om toestellen op de ligweide en in het speelbos. De toestellen worden voor het einde van deze maand verwijderd. Er komen voorlopig geen nieuwe toestellen voor terug, het ontbreekt Staatsbosbeheer namelijk aan geld hiervoor.

Uit periodieke veiligheidscontroles is gebleken dat vijf speeltoestellen niet veilig meer zijn. De houten speeltoestellen in het speelbos en op de ligweide hebben hun maximale levensduur bereikt en dat is te zien. Deze toestellen hebben veel rotte plekken en zijn niet meer te repareren. Onderdelen kunnen afbreken tijdens het gebruik of kinderen kunnen met hun vingers of kleding vast komen te zitten. De hoge glijbaan op de ligweide gaat ook weg, deze is niet geschikt voor jonge kinderen, maar wordt wel door die leeftijdsgroep gebruikt. Het valgevaar voor die jonge kinderen is groot. Bovendien bevat de glijbaan losgeraakte onderdelen die verwondingen kunnen geven. Daarom haalt Staatsbosbeheer de glijbaan weg.

Op dit moment is de financiering van de recreatieve voorzieningen in het Lingebos niet toereikend. Daarom plaatst Staatsbosbeheer nu geen nieuwe speeltoestellen terug. Ook op andere onderdelen heeft het Lingebos aandacht nodig. Staatsbosbeheer onderzoekt nu samen met betrokkenen uit de regio wat de wensen en mogelijkheden zijn voor het bos van Vuren. Eind 2019 moet hier meer duidelijkheid over zijn.

De kap van de zieke en dode essen in het Lingebos loopt ondertussen op schema. Het bos wordt vanaf vrijdag 15 maart weer opengesteld voor bezoekers. Tot april kunnen er nog wel bosbouwmachines door het bos rijden. Daardoor kunnen gedeelten van het bos tijdelijk nog even afgesloten worden.

Als de machines helemaal weg zijn, herstelt Staatsbosbeheer waar nodig de paden.

Janneke Kok
Redactiecoördinator van Het Kontakt Leerdam en Het Kontakt Vianen
Volg @JannekeKok op twitter >
Elke woensdag het Leerdam per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }