• De opening met enkele belangrijke stakeholders.
• De opening met enkele belangrijke stakeholders. (Foto: Dick Aanen)

'GeoFort aanbeland op level 19'

  •   264 keer gelezen

HERWIJNEN • GeoFort in Herwijnen  dinsdagmiddag met stakeholders, partners, sponsors en relaties het nieuwe entreegebouw.

Het nieuwe gebouw moet ruimte bieden voor het groeiende aantal bezoekers van het science center.

Bij de opening van het kindermuseum in 2012 lag de verwachting rond de 50.000 bezoekers per jaar. Dit aantal is de laatste twee jaar ruimschoots overstegen met maar liefst 100.000 bezoekers per jaar. Om het groeiende aantal bezoekers te kunnen opvangen, is een nieuw entreegebouw gebouwd. De bouw hiervan is mede mogelijk gemaakt door de BankGiro Loterij, Provincie Gelderland en Triodos Bank.

De officiële openingshandeling werd onder grote belangstelling verricht door de Gelderse gedeputeerde Josan Meijers, oud-directeur van Naturalis Wim van der Weijden, Kadaster-directeur Dorine Burmanje, energiedeskundige Mart van Bracht, GeoFort-directeur Willemijn Simon van Leeuwen en Fortwachter Bart Bennis.

Openingshandeling
Gedeputeerde Meijers benadrukte een uurtje daarvoor in een voorstelrondje met Van Leeuwen nog eens het enorme belang van GeoFort. "Jullie museum vertelt het verhaal van Nederland en over de kracht van ons waterbeheer." Meijers meldde verder dat ze vorige week een bezoek heeft gebracht aan de Unesco in Parijs, waar bekend werd gemaakt dat de Nieuwe Hollandse Waterlinie nu officieel is genomineerd voor de titel Unesco Werelderfgoed. Een speciale commissie gaat de nominatie inhoudelijk beoordeling. Waarschijnlijk volgend jaar zal de toewijzing plaatsvinden. 

Overdracht van kennis
Wim van der Weijden, de bekende oud-directeur van Naturalis, was betrokken bij de erkenning van GeoFort tot beste museum van de wereld in 2016. Die eer werd toegekend door een internationale jury van de European Museum Academy and Hands On! Hands On! Association of Children in Museums International. Van der Weijden: "Jullie museum focust zich niet zozeer op het behoud van een collectie, maar veel meer op overdracht van kennis. Nergens in de wereld is een instelling die zich echt focust op geowetenschappen."

Kadaster-directeur Dorine Burmanje was destijds de eerste die het helemaal zag zitten met de ideeën van Willemijn Simon van Leeuwen. Het initiatief werd toen al beloond met een fikse subsidie. "Jij was zo enthousiast dat we gewoon geen nee konden zeggen." En nog belangrijker: "Het heeft mijn verwachtingen meer dan overtroffen."

Mart van Bracht is directeur van het Systeemintegratie-programma van de Topsector Energie. Hij houdt zich in zijn huidige functie vooral bezig met energietransitie. "Het is belangrijk dat we onze kennis niet alleen delen met knappe koppen. We willen dat iedere burger begrijpt wat het allemaal betekent. GeoFort is een mooie plek waar dat allemaal wordt uitgelegd, voor kinderen van 4 tot 94."

Helga van Leur
Het hoogtepunt van het openingsevenement was 25 minuten durende praatje van Helga van Leur, weervrouw en meteoroloog. Ze vertelde over klimaatverandering - beter: klimaatverstoring - en over de gevolgen hiervan. Een relevant thema voor een science center als GeoFort, waar alles om de toekomst van de aarde draait. Zoals Helga verwoordde: "Op het verleden bouw je de toekomst."

Dick Aanen
Redacteur van Het Kontakt editie Leerdam en Het Kontakt editie Vianen.
Volg @DickAanen op twitter >
Elke woensdag het Leerdam per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }