Logo hetkontakt.nl/leerdam
• De Hoogstraat veranderde tijdelijk in een filmset.
• De Hoogstraat veranderde tijdelijk in een filmset. (Foto: Janneke Boogaard)

'Waar blijven de pepernoten?'

  •   851 keer gelezen

LEERDAM • Oud-Leerdammer Lucio Messercola maakt een Sinterklaasfilm in Leerdam. Afgelopen vrijdag was de eerste opnamedag op de Zuidwal en de Hoogstraat. "Take acht!"

Het is de eerste lentedag van het jaar, maar op de Hoogstraat wordt gezwaaid met Sinterklaas-vlaggetjes en lopen mensen dik ingepakt voorbij. Misschien nog wel opvallender dan het vreemde moment in het jaar is de stilte die heerst. Hier wordt hard gewerkt. De figuranten wandelen langs het steegje tegenover de Hoogstraatkerk. Tien meter verderop keren ze weer om en lopen terug naar het Hofje, waar ze weer rechtsomkeert maken. Het lijkt wel een lopende band.

Droog oefenen
"Ennn... stop!" De hele stoet komt tot stilstand, de camera's zijn stilgezet. Tijd voor het volgende shot. Filmproducent Lucio Messercola plakt een stuk tape op de stoep. "Hier stop je met je fiets", legt hij uit aan hoofdrolspeler Bo. Na een paar keer droog oefenen komt de welbekende filmklapper eraan te pas. "Ennn... actie!"

Trotse moeder
Yvonne Burger, moeder van Bo, blijft steeds in de buurt. "We zijn hier al sinds negen uur vanochtend. Bo verveelt zich geen seconde, hij is de hele tijd bezig en vindt het hartstikke leuk. Het is zijn eerste film, na verschillende liveshows en optredens met Kinderen voor Kinderen", vertelt ze trots. "Gelukkig is het mooi weer! En wat een leuk stadje is Leerdam, ik snap wel dat dit een goede locatie is voor een familiefilm over Sinterklaas."

Niet alleen glitter en glamour
Yvonnes zus Suzan Rutten is vandaag ook van de partij, want haar zoon Quinten doet mee als figurant, net als Bo's zusje Rimke. Ze komen er al snel achter dat er achter de glitter en glamour van de film een heel andere wereld schuil gaat. "Moeten we nu nog een keer? En net zeiden ze dat het de laatste keer was!" Suzan glimlacht: "Als ze een film zien, denken ze al snel: dat wil ik ook wel! Maar dat gaat niet vanzelf. Het is goed dat ze dat leren."

Pepernoten
Voor het volgende shot gaat de filmapparatuur de lucht in met een crane, vakjargon voor een soort hoogwerker. Het valt niet mee om deze scène goed op de band te krijgen. Na take vijf weten de figuranten het wel: "Terug naar de eerste positie!" Een klein meisje in pietenpak trekt haar moeder aan de mouw. "Waar blijven de pepernoten nou?"

In het zonnetje
De volwassenen hebben het intussen prima naar hun zin. Anja en Noa Foppen uit Arkel hebben wel eens vaker gefigureerd, dus ze hadden er al rekening mee gehouden dat het niet de hele tijd spannend is. "Vanochtend hebben we langs het water gefilmd, dat ging best snel. Dit duurt wel lang, ja. Ach, we staan lekker in het zonnetje!" Een professionele film opnemen is nu eenmaal een grote klus. Er zal nog heel wat water door de Linge stromen, voordat de familiefilm in de Nederlandse en Belgische bioscopen te zien zal zijn.

Grote naam
In Leerdam volgen nog een tiental opnamedagen. Donderdag is de eerstvolgende. Wellicht vallen daar nog BN-ers te spotten. "Voor de rol van de goedheiligman hebben wij een heel grote naam weten te strikken. Je kunt gerust spreken van een zeer grote comeback", lichtte Marcella Westen van Messercola Drama, het productiebedrijf van Lucio, een paar weken geleden toe.

Lucio
Lucio Messercola droomde in zijn jeugd in Leerdam al van een toekomst in de tv- en filmwereld. Hij brak door met de productie van La Famiglia, momenteel te zien op Netflix. Messercola maakte het scenario samen met Maria Goos. De serie gaat over een Italiaans familierestaurant in een klein stadje, niet geheel toevallig ook de achtergrond van Lucio. Zijn huidige productie is de eerste speelfilm uit de koker van Messercola Drama.

Janneke Boogaard
Redacteur van Het Kontakt Leerdam en Het Kontakt Bommelerwaard
Volg @jannekeboogaard op twitter >
Elke woensdag het Leerdam per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK