Afbeelding
Archieffoto: Bart Meesters

Drugsproductie wijdvertakt probleem in Gelderland en Brabant

Algemeen 279 keer gelezen

REGIO • Vrijwel alle gemeenten in Gelderland en Brabant hebben afgelopen jaar te maken gehad met dumpingen van XTC-afval, opgerolde drugslaboratoria en hennepkwekerijen of opslagplaatsen van synthetisch drugsafval.

Dat blijkt uit een inventarisatie die ChristenUnie Gelderland en ChristenUnie/SGP Brabant hebben gedaan.

Leegstaande panden controleren
In Gelderland is er mogelijk nog veel te winnen door leegstaande panden actief te controleren. Dat zijn gewilde objecten voor de productie van (synthetische) drugs. Zeventig procent van de Brabantse gemeenten bezoekt dergelijke panden actief. In Gelderland is dat slechts dertien procent.

Oog voor kwetsbare mensen
De ChristenUnie pleit er al langer voor om niet alleen hard, repressief op te treden maar tegelijk ook oog te hebben voor kwetsbaren. Dit gebeurt nu nog weinig, vooral in Gelderland. "Drugscriminelen gaan bewust op zoek naar kwetsbare mensen – vaak jongeren – die ze vervolgens gebruiken om het vuile werk op te knappen, zodat de topcriminelen buiten schot blijven", aldus Gelders ChristenUnie-Statenlid Dirk Vreugdenhil.

Subsidies
Subsidies voor de kosten van het opruimen van drugsafval worden weinig gebruikt: in Gelderland in een kwart van de gemeenten, in Brabant in bijna veertig procent. Aan het onderzoek werkten 23 Gelderse en 23 Brabantse gemeenten mee. Of Maasdriel, Zaltbommel en West Betuwe de vragen invulden, is niet duidelijk.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden