Logo hetkontakt.nl/leerdam
ingezonden mededeling

Groot verschil in kosten begraafplaatsen rondom Leerdam

  •   334 keer gelezen

LEERDAM • Het is geen leuk onderwerp, maar dood gaan kost geld. Met name een uitvaart kan in de cijfers lopen. Hoewel we hier allemaal mee te maken krijgen, denken we er liever niet over na. Toch is het de moeite waard om dit enkele keren in je leven te doen. Als toekomstige nabestaande wil je weten waar je aan toe bent, en wil je ook je eigen nabestaanden goed geregeld achter laten. Maar hoeveel kost een uitvaart eigenlijk, en hoe hoog zijn die kosten specifiek in Leerdam en omstreken?

Onafhankelijke vergelijker Zorgvaart.nl deed een rondgang langs begraafplaatsen in de regio en vond enkele bijzonderheden. Allereerst zijn in de directe omgeving van Leerdam de volgende gemeentelijke begraafplaatsen onderzocht, benoemd naar adres:

  •      Lingedijk, te Leerdam
  •      Tiendweg/Populierstraat, te Leerdam
  •      Dorpstraat, te Schoonrewoerd
  •      Overheicop, te Schoonrewoerd
  •      Kerstraat, te Kedichem

Een eigen graf voor 1 persoon kost bij bovengenoemde begraafplaatsen 3.132 euro. Uit nieuwsgierigheid is er ook vergeleken met omringende steden Vianen en Gorinchem. In deze steden zijn de kosten respectievelijk 4.097 euro en 3.944 euro. Gemiddeld 888,50 euro duurder. Kijken we iets verder naar het oosten, dan is het opvallend dat de kosten in Culemborg juist weer lager zijn met 2.690 euro voor een eenpersoonsgraf.

Vergelijker Zorgvaart.nl voegt toe dat zowel gemeentelijke als provinciale afspraken invloed kunnen hebben op de huidige tarieven. Uiteraard kunnen er in de regio ook onderling afspraken worden gemaakt zodat er geen sprake is van concurrentie in de directe omgeving. Komt u ooit in de situatie dat er een keuze gemaakt moet worden welke begraafplaats te kiezen, doe dan eerst onderzoek in de regio. Heeft u geen directe voorkeur, dan kan het u namelijk veel geld schelen.

Een crematie is doorgaans goedkoper en heeft de voorkeur van Nederlanders. Gemiddeld 60 procent van de Nederlanders kiest namelijk voor een een crematie en 40 procent voor een begrafenis. Hoeveel een crematie of begrafenis precies kost, hangt af van diverse factoren zoals het aantal volgauto's, genodigden en de huur van de locatie. Via een rekentool op deze pagina van Zorgvaart is een eerste berekening te maken.
 

Elke woensdag het Leerdam per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK