Logo hetkontakt.nl/leerdam
• De doorkomst van Hope 4 Life vorig jaar in Leerdam.
• De doorkomst van Hope 4 Life vorig jaar in Leerdam. (Foto: Aangeleverd)

Hope 4 Life wil aandacht voor Roparun

  •   354 keer gelezen

HEUKELUM • "We willen graag meer beleving in deze regio voor de Roparun. De deelnemers komen ook door Leerdam. Prachtig toch om daar een spektakel van te maken met kraampjes, muziek en veel publiek. De deelnemers kunnen die aanmoedigingen goed gebruiken, maar ook voor de stad is het een leuke promotie." Dat zegt Johan de Ridder (38) uit Heukelum.

Hij is teamcaptain van Hope 4 Life dat in het Pinksterweekend van 8 tot en met 10 juni de 568 kilometer aflegt tussen Hamburg en Rotterdam. "We hebben als startplaats voor Hamburg – en niet voor Parijs – gekozen, omdat deze route door ons gebied komt, onder meer door Tiel, Beesd en Leerdam. Bovendien komen we langs Veenendaal, waar Denny van Brenk ooit voetbalde bij GVVV."

Moed
Het team ontleent niet alleen - gedeeltelijk - haar naam aan de stichting waarmee Denny van Brenk destijds de strijd aanbond met galwegkanker, maar wordt ook geïnspireerd door de onverzettelijkheid, levenslust en moed die Denny - die bijna twee jaar geleden overleed - uitstraalde.

"We waren achterburen, onze kinderen speelden samen. We hebben van dichtbij meegemaakt dat hij en zijn vrouw Charlotte niet op wilden geven. Vanwege die gedachte hebben we Charlotte gevraagd of we ons team Hope 4 Life mochten noemen."

Estafettevorm
Het team van captain Johan de Ridder bestaat uit 25 personen, onder wie acht lopers en vier fietsers die de lopers constant vergezellen.

"We leggen de afstand af in estafettevorm, er is steeds één loper in beweging. De fietsers hebben de meest onderschatte rol: ze proberen de lopers zo goed mogelijk te motiveren en waken over hun veiligheid. De rest van het team zorgt voor de begeleiding en bestaat onder meer uit koks, chauffeurs en masseurs."

Zelf is De Ridder teamcaptain, omdat niemand anders die functie op zich wilde nemen. In het verleden deed hij drie keer mee als fietser.

De leden van Hope 4 Life komen uit onder meer Heukelum, Leerdam, Asperen, Acquoy en (verre) omgeving, zoals Ouderkerk aan den IJssel. Voor alle 25 geldt dat ze razend enthousiast zijn over de opzet en uitgangspunten van Roparun.

Medemens
"Het motto van de organisatie is: 'Leven toevoegen aan de dagen, waar vaak geen dagen meer kunnen worden toegevoegd aan het leven'. De Roparun steunt op allerlei manieren de palliatieve zorg aan mensen met kanker. Dat spreekt me enorm aan."

"Ik ben gezond. Daarom vind ik het belangrijk iets te doen voor m'n medemens. Veel deelnemers aan de Roparun zijn 'verkocht' als ze eenmaal mee hebben gedaan. Dat geldt ook voor ons."

Inmiddels is teamcaptain De Ridder druk bezig om organisatorisch de puntjes op de i te zetten.

"De samenstelling van het team is zo'n beetje rond. Alle kleding en spullen zijn inmiddels gesponsord. We hebben ook al een vrachtwagen die dat weekend als 'basis' fungeert. De eigenaar is dan onze chauffeur. Hij rijdt nu al rond met onze stickers op zijn wagen. Onze sponsors zijn zo behulpzaam."

Geld ophalen

De teamcaptain is ervan overtuigd dat 'zijn' mensen de afstand in de beschikbare 48 uur afleggen. "We weten van vorige jaren hoe het werkt. Een gemiddelde van ruim elf kilometer per uur, dat gaan we halen." Dus komt het er nu vooral op aan zoveel mogelijk geld voor het goede doel in te zamelen.

"We hebben inmiddels een oliebollenactie achter de rug. De komende maanden houden de leden van ons team in eigen omgeving allerlei acties, zoals een bingo, een sponsorloop, een stroopwafelactie, een statiegeldactie en we staan ook nog op de jaarmarkt in Heukelum. Vorig jaar haalden we 18.000 euro op, maar toen startten we laat met onze acties. We hopen dit jaar op 25.000 euro."

Bekendheid
Naast die financiële bijdrage mikt Johan de Ridder op meer regionale bekendheid voor het evenement.

"We kwamen vorig jaar door het centrum van Tiel. Er stonden kraampjes, er was muziek en veel publiek; een prachtige opsteker voor de deelnemers. Maar het is ook leuk voor de stad zélf. Er passeren meer dan honderd teams. Als je daar activiteiten omheen organiseert, zorgt dat urenlang voor veel gezelligheid. Wat ons betreft gebeurt dat dit jaar ook in Leerdam."

Mensen met ideeën daarvoor kunnen mailen naar johan@su3.nl.

André Bijl

André Bijl
Redacteur van Het Kontakt editie Leerdam en Het Kontakt editie Vianen.
Volg @andrebijl op twitter >
Elke woensdag het Leerdam per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK