Foto: Bert Bons
Foto: Bert Bons Foto: Bert Bons

Waterschap: Dijken zijn op tijd versterkt tot nieuwe norm

Algemeen 207 keer gelezen

REGIO • De dijken die de komende jaren worden versterkt in het rivierengebied, voldoen in 2022 aan de nieuwste veiligheidsnormen. Dat meldt Waterschap Rivierenland, die erover gaat.

Intussen zorgde het uitzonderlijke weer van 2018, met hoogwater in de winter en een droge zomer, niet voor problemen. Dat staat te lezen in de nieuwe veiligheidsrapportage over de dijken die Waterschap Rivierenland beheert.

Het waterschap beheert 507 kilometer aan primaire keringen, de dijken langs de grote rivieren waarachter ongeveer een miljoen Nederlanders veilig wonen en werken.

Sinds 2017 gelden nieuwe normen voor de veiligheid. Vorig jaar bleek bij een eerste scan dat ongeveer 160 kilometer sterk afweek van de nieuwe norm; deze dijken zijn versneld beoordeeld en worden tot 2022 als eerste versterkt via het landelijke Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP).

Bij de andere trajecten startte dit jaar een intensieve beoordeling. Het Waterschap verwacht deze winter de eerste uitkomsten te melden aan de Inspectie voor de Leefomgeving en Transport (ILT), als toezichthouder namens het Rijk.

Uitzonderlijk weer
In 2018 was enkele malen sprake van uitzonderlijke weersomstandigheden. Vorige winter stormde het zeven keer hard op zee, in januari was er hoogwater op de rivieren en de zomer was uitzonderlijk droog. Het leidde niet tot problemen. Met het winterseizoen voor de deur zijn er voor de veiligheid geen kritieke aandachtspunten. "Wel zijn we in een deel van het gebied alert in situaties waar tijdens droogte scheuren zijn aangetroffen", meldt het Waterschap.

In een audit oordeelde de Inspectie dit voorjaar dat Waterschap Rivierenland de organisatie van het dijkbeheer goed op orde heeft. Waterschap Rivierenland verzorgt voor waterveiligheid de crisisbeheersing, onderhoudt daarvoor een professionele organisatie en een dijkleger waarin ook 180 vrijwilligers helpen.

Bert Bons

Redactiecoördinator van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Joke in de opslag van de Voedselbank Vianen.
Joke is hét gezicht van Voedselbank Vianen: 'Doe dit met zóveel liefde en plezier' Nieuws 6 uur geleden
• Het eiland.
Nieuwbouwplannen op het Eiland in Leerdam krijgen vorm: drie woontorens met 126 appartementen Nieuws 18 uur geleden
• Het AWM-peloton slingert zich langs de Ammerse molens.
Column Arno Wallaard Memorial: polderkoers live (te) volgen Sport 19 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden