Afbeelding
Foto: Roy Beusker

Emiel de Jong uit Heukelum bemachtigde grote rol in 'Mamma Mia!'

Algemeen 2.530 keer gelezen

HEUKELUM • Heukelumer Emiel de Jong veroverde dit jaar – eigenlijk tot zijn eigen verrassing – één van de hoofdrollen in de musical 'Mamma Mia!'. "Ik wil er ten volle van genieten. Als ik dan uit mijn comfortzone ga, dan goed."

Emiel de Jong schoof aanvankelijk de uitnodiging om auditie te doen voor een musical aan de kant. Niets voor mij, dacht de theatermaker en acteur uit Heukelum een jaar geleden. "Ik had ook wel wat vooroordelen over de musicalwereld", bekent hij nu. "Waarom zingen als je het ook gewoon kunt zeggen, dacht ik altijd. Het leek mij wat gekunsteld, dat overdreven spel trok mij niet zo." Bovendien: "Ik zag mezelf niet echt als begenadigd zanger", zegt hij eerlijk. "Ik had op dat moment ook alleen wat zanglessen op de theaterschool gehad." Maar zijn vriendin moedigde hem aan om toch eens op auditie te gaan. Niet onlogisch, want Emiel had op dat moment net samen met Noel van Santen besloten dat hun cabaretduo Schudden aan een pauze toe was. "Ik zat op zo'n punt dat ik dacht: wat nu, wat ga ik nu doen. Mijn vriendin zei over die auditie: misschien moet je het wél doen, even uit je comfortzone stappen."

En wat bleek: Emiel sloeg zich glorieus door de ene na de andere auditieronde. Hij werd op wat zanglessen gestuurd en kreeg uiteindelijk de rol van Bart toebedeeld, één van de drie vaders in de musical die bol staat van de ABBA-nummers. "Het is een wat humoristische rol, dus dat ligt me wel goed. Ik weet hoe ik een grap moet plaatsen." Leuk detail: ook zijn Schudden-compaan Noel is in de musicals terecht gekomen, hij kreeg een rol in 'Soof de Musical'. Emiel lacht: "Mooi voer voor een nieuw Schudden-programma inderdaad."

Zijn zoontje van 6 jaar komt halverwege het interview even gedag zeggen, hij heeft zijn boterham op en moet weer naar school. Emiel tegen de jongen: "Pappa ziet jou morgen weer. Want vanavond lig je al te slapen." De Heukelumer staat zeven keer per week op de planken met 'Mamma Mia!', waaronder twee keer op zaterdag en twee keer op zondag. Hij klaagt niet. "Daar houd ik niet van, maar het is gewoon wel een aanslag op je privéleven. Je kunt in het weekend nooit iets leuks doen met je gezin bijvoorbeeld."

Toch geniet hij volop. "Het is heel anders dan zelf theater maken, bij Schudden en ook theatergroep Graasland waar ik nog volop betrokken bij ben, heb ik zelf de touwtjes in handen. Licht, geluid, decor: je moet dan overal wat van vinden. Een avond met Schudden op de planken, dat was écht topsport. Als je niet op het podium stond, was je wel in de coulissen of onder het podium ergens mee bezig. Ik was na zo'n avond doorwéékt van het zweet." Dat is bij 'Mamma Mia!' iets anders. Emiel: "Als de eerste scènes worden gespeeld, heb ik mijn toneelkleding nog niet eens aan bijvoorbeeld. Het is in zekere zin meer relaxed. Alles ligt voor je klaar, alles wordt voor je geregeld. Dat is wel fijn, na al die jaren dat ik alles zelf moest doen." Ook het spelen in een groter gezelschap, bevalt hem wel. "Het is heel mooi om met zoveel mensen een verhaal te vertellen. Elke avond zitten er zo'n twaalfhonderd toeschouwers in de zaal, als dat gaat lachen: dat is echt gaaf." Hij vertelt trots dat zijn tegenspeelster Hilke Bierman is genomineerd voor de Musical Awards in de categorie 'Beste vrouwelijke bijrol'. "Het is sowieso een fijne cast, de sfeer is heel goed. En het spelen is elke avond weer een feestje. We sluiten af met een paar ABBA-nummers, dan gaat de hele zaal staan en meedansen. Je gaat altijd met een grijns op je gezicht naar huis."

Nu hij de musicalwereld van dichtbij heeft gezien, heeft hij ook zijn mening erover wat bijgesteld. "Ik ben wat vaker naar musicals gegaan en dan kijk je er ook met andere ogen naar. Als er goed gedanst, goed gespeeld en goed gezongen wordt, is het echt een mooi theatergenre." Emiel nam zich vooraf ook voor: als ik het doe, dan doe ik het goed. "Ik ga naar alle premières en dergelijke. Ik wil er ten volle van genieten. Als ik dan uit mijn comfortzone ga, dan goed. Dus dan trek ik een smoking aan en dan ben ik er. Die poespas erbij is eigenlijk wel leuk om mee te maken." Tijdens één van die avonden ontmoette hij ook Albert Verlinde, 'Mamma Mia!' is één de musicals van Verlinde's bedrijf Stage Entertainment. "Hij kende me blijkbaar, wist dat ik de 'komiek' was. En hij zei dat het fijn was dat ik 'thuis' was. 'Je past hier zo goed', zei hij."

Overigens was een outfit uitzoeken voor al die feestelijke gala's en premièreavonden in het begin wel wat zoeken voor Emiel. "Dan krijg je een dresscode als 'summer chique', ik had geen idee. Ik heb op een gegeven moment modezaak Van Zuilen in Gorinchem gebeld en gezegd: willen jullie mij kleden als ik weer eens ergens heen moet." Later lachend: "Ik ben maar een boerenpummel uit Heukelum, ik heb daar geen verstand van."

'Mammia Mia!' is nog tot en met april volgend jaar te zien in het Beatrix Theater in Utrecht. En wat dan? Emiel: "Ik ben daar nu een beetje over aan het nadenken. Eigenlijk staat het helemaal open, ik ben niet iemand met oogkleppen op, ik wil niet teveel focussen op één ding. Ik denk dat ik bijvoorbeeld televisie goed zou kunnen en een serieuzere rol in bijvoorbeeld een theaterstuk lijkt me ook een uitdaging." Voor Emiel is er sinds het afscheid van Schudden - al dan niet tijdelijk - wel iets fundamenteels veranderd. "Met Noel maakte ik een product, nu ben ík het product en moet ik eigenlijk mezelf verkopen. Het is wel het moment om daar nu duidelijke keuzes in te maken."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden