Logo hetkontakt.nl/leerdam
fotoreportage

Bijna 2.000 mensen komen af op Lichtjesavond Leerdam

  •   561 keer gelezen
Foto: Hans van Vrouwerf

LEERDAM • Donkere luchten regeren normaal gesproken de najaars- en winteravonden op de begraafplaats aan de Tiendweg in Leerdam. Donderdagavond was er echter een zee van lichtjes te zien.

Want de belangstelling voor de jaarlijkse Lichtjesavond Leerdam overtrof ook dit keer weer elke verwachting. De bijna 2.000 bezoekers stonden zelfs even in de file. In de verre omgeving stonden auto's van de bezoekers geparkeerd.

Mede-organisator Ben de Weerd is buitengewoon verheugd met deze grote opkomst. "We krijgen alleen maar positieve reacties,'' zegt hij. "Mensen werden soms ook heel emotioneel, maar gingen 'hoopvol' en 'getroost' weer naar huis. Daar doen we het ook voor." Samen met zijn collega's en vele vrijwilligers zorgde Ben ervoor dat op de gehele begraafplaats maar liefst 1.750 kaarsjes en fakkels werden aangestoken. Dit is nog exclusief de kaarsen en lichtjes die de bezoekers op de begraafplaats kregen om mee te nemen naar een graf of urn. Het resultaat is overweldigend: een zee van licht straalde de bezoekers tegemoet. De heldere maan deed daar nog een schepje bovenop.

Lichtjesavond wordt elk jaar vlak voor de feestdagen gehouden om mensen samen troost en hoop te bieden en om samen te gedenken en herinneringen te delen. Veel nabestaanden durven 's avonds niet naar een donkere begraafplaats te gaan, maar de behoefte om erheen te gaan, is juist in deze tijd groot.

Tijdens de Lichtjesavond werd menig traan gelaten. Omhelzingen werden uitgewisseld, terwijl koren mooie liederen zongen en er warme muzikale klanken klonken. Het repertoire was speciaal voor deze avond uitgekozen. De sfeer was sereen en respectvol...

Ben de Weerd benadrukt dat deze bijzondere avond vooral bedoeld is om de herinnering levend te houden. Een avond met veel licht waarop nabestaanden elkaar ontmoeten. Praten over hun verdriet en hun verlies op een mooie locatie waar rust en verbondenheid heerst. Deze heel bijzondere avond op de algemene begraafplaats in Leerdam heeft op veel mensen een diepe indruk gemaakt, de behoefte aan zo'n avond is groot en groeit nog steeds. De Lichtjesavond Leerdam is zeer speciaal. "Er voor elkaar zijn op zo'n liefdevolle manier geeft niet alleen troost, kracht en moed, maar vooral hoop. Hoop geeft leven, hoop doet leven."

"Wat is er mooier dan in het licht van duizenden kaarsen en fakkels en door het zingen van warme liederen en het luisteren naar warme muzikale klanken en gedichten, samen met familie en vrienden dierbaren te herdenken? Dat kon op donderdag 13 december op de algemene begraafplaats te Leerdam, ongeacht geloof, levensbeschouwing, huidskleur of afkomst."

André Bijl
Redacteur van Het Kontakt editie Leerdam en Het Kontakt editie Vianen.
Volg @andrebijl op twitter >
Elke woensdag het Leerdam per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK