• Leerdam krijgt binnenkort weer een eigen politiepost.
• Leerdam krijgt binnenkort weer een eigen politiepost. Foto: Stockfoto

Politiepost straks 24 uur per dag bemand

Algemeen 1.123 keer gelezen

LEERDAM • In de loop van volgend jaar is er aan de Emmalaan in Leerdam een permanente politiepost aanwezig die 24 uur per dag bemand is.

Hoewel de politie Midden-Nederland nog een slag om de arm houdt, gaat burgemeester Tjerk Bruinsma er van uit dat de Glasstad - in ieder geval de komende tien jaar - een eigen politiepost krijgt.

"De inwoners kunnen er elke dag van de week 24 uur per dag langs. Daar zijn we heel blij mee. Het is ons een doorn in het oog dat er zo weinig politie zichtbaar is in Leerdam."

Twee ploegen
In totaal 30 politiemensen – in twee ploegen van vijftien – gebruiken straks de locatie aan de Emmalaan als hoofdkwartier en uitvalsbasis en voeren vanaf die locatie alle operationele taken uit.

De komst van de post heeft alles te maken met de overgang van Vijfheerenlanden naar Utrecht. Tot nu toe was het basisteam van de politie in Gorinchem gevestigd. In de toekomst valt deze regio onder basisteam Lekpoort in Nieuwegein.

Van daaruit is het nog wel mogelijk Vianen te 'bedienen', al is de kans groot dat het nieuwe politiebureau in Nieuwegein met het oog op de inzet in Vianen in de buurt van de oprit van de A2 wordt gerealiseerd.

Aanrijtijden
De aanrijtijden vanuit Nieuwegein naar Zederik en Leerdam zijn van dien aard dat de politie heeft besloten een post in Leerdam te vestigen.

Na een zoektocht is de keus gevallen op het pand tussen de brandweerkazerne en het oude politiebureau waar de afgelopen tijd het Sociaal Team bivakkeerde.

Dat verhuist naar de Industrieweg, zodat de ruimte vrijkomt voor de politie.

Entree
Probleem is dat de entree aan de achterkant van het gebouw is, zodat een verbouwing noodzakelijk is. Er wordt een toegang aan de voorkant gerealiseerd met een balie bij de ingang. Daarachter komen de andere ruimtes.

Mogelijk gaat de politie ook gebruik maken van ruimtes van de brandweer, zoals de kantine, douches en kluisjes.

Voorlopig blijft het gemeentehuis van Meerkerk de uitvalsbasis van de politie. De agenten zoeken van daaruit hun weg naar Leerdam, waar ze op de benedenverdieping van het stadskantoor terecht kunnen.

Zodra de politiepost aan de Emmalaan klaar is, komen alle agenten naar Leerdam en worden van daaruit ook de – nu nog – Zederikse kernen bediend.

André Bijl 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden