Logo hetkontakt.nl/leerdam
Foto: 123RF.com

Vijf gemeenten willen serieuze maatregelen bij toename goederenvervoer

  •   279 keer gelezen

REGIO • De gemeenten Geldermalsen, Neerijnen, Zaltbommel, Maasdriel en 's-Hertogenbosch dringen bij staatssecretaris Van Veldhoven aan op betere maatregelen als de zuidwestboog bij Meteren er komt. "Groei van het goederenvervoer zorgt voor een toename van slaapverstoring en andere gezondheidsproblemen bij onze inwoners."

Tussen Meteren en Boxtel gaan meer reizigers- en goederentreinen rijden. Het ministerie van infrastructuur en waterstaat wil daarvoor onder andere een nieuwe verbinding maken tussen de Betuweroute en de spoorlijn Utrecht-Den Bosch: de zuidwestboog bij Meteren. Als die er komt zullen er meer goederentreinen afbuigen over de spoorlijn die door Geldermalsen, Neerijnen, Zaltbommel, Maasdriel en Den Bosch loopt.

Onderzoeken gedeeld
Eind november heeft het ministerie samen met ProRail een toelichting gegeven op deze goederencorridor. Ook zijn de uitkomsten van de aanvullende onderzoeken en de kosten van maatregelen om overlast te voorkomen gedeeld met de gemeenten.

Alleen de ergste pijnpunten
De gemeenten vinden dat er niet genoeg maatregelen worden voorgesteld. "Uitsluitend de ergste pijnpunten wegnemen is onvoldoende, want voor heel veel inwoners neemt de hinder nog steeds toe. De geluidsoverlast neemt toe. Er worden te weinig maatregelen genomen om risico's van de groei van het vervoer gevaarlijke stoffen weg te nemen. En de trillinghinder blijft zo hoog dat omwonenden hier last van houden of krijgen of zelfs gezondheidsklachten door krijgen."

Meebetalen
Daarom roepen de gemeenten de staatssecretaris op om met een nieuw onderzoeksvoorstel te komen met strengere uitgangspunten. De gemeenten willen meebetalen aan verder onderzoek, maar vooralsnog niet aan de uitvoering van bovenwettelijke maatregelen, zo schrijven ze aan Van Veldhoven.

Onomkeerbaar
Met deze brief willen de vijf gemeenten hun standpunt meegeven, voordat de Staatsecretaris een onomkeerbaar besluit neemt. "Het tracébesluit mag nooit leiden tot meer hinder voor de omwonenden", stellen de gemeenten.
 

Janneke Boogaard
Redacteur van Het Kontakt Leerdam en Het Kontakt Bommelerwaard
Volg @jannekeboogaard op twitter >
Elke woensdag het Leerdam per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK