Logo hetkontakt.nl/leerdam
• Saskia de Gier (links) en Martine Visser zijn blij met het stratenproject.
• Saskia de Gier (links) en Martine Visser zijn blij met het stratenproject. (Foto: André Bijl)

Stratenproject blijft hard nodig

  •   294 keer gelezen

LEERDAM • Het Leerdam Stratenproject is ook na vier jaar nog altijd van levensbelang voor de gezinnen die gebruik maken van de Voedselbank. "Het project zorgt voor een permanente aanvoer van producten. Onze schappen zijn nooit meer leeg", zegt Martine Visser, coördinator van de Voedselbank.

En dat was precies wat Saskia de Gier voor ogen had toen ze met het project begon. "We proberen in zoveel mogelijk straten van Leerdam en omgeving mensen enthousiast te maken voor ons initiatief."

Per straat is er een coördinator die een bak klaar heeft staan. De bewoners kunnen daar hun spullen voor de Voedselbank in doen. Elke maand brengt de coördinator de inhoud naar de Voedselbank.

Springlevend
De stratenactie werd winnaar van de Leerdamse Stadsrechtenprijs 2014, vier jaar later is het initiatief nog springlevend. "Onlangs kwamen er weer twee straten bij, we zijn nu actief in 50 tot 55 straten in Leerdam, Schoonrewoerd en Asperen. We hopen dat steeds meer mensen meedoen, er is nog steeds behoefte aan", zegt Saskia de Gier, coördinator van het project.

Er is vooral vraag naar producten die lang houdbaar zijn, zoals groente, soep, saus, koffie, thee, suiker, maar ook broodbeleg. Wasmiddelen, tandpasta en shampoo zijn eveneens welkom. "Daarnaast krijgen we regelmatig verzoeken van de Voedselbank als die speciale wensen hebben."

Martine Visser benadrukt dat er korte lijntjes bestaan tussen haar en Saskia de Gier. "We hadden ooit snel babyvoeding nodig, met Pasen kwamen we eieren tekort, nu zijn we bezig met 'kerstpakketten'. Eén seintje en we worden op onze wenken bediend."

Dolblij
Visser is dolblij met de stratenactie. "Uit alles blijkt dat de Voedselbank de mensen na aan het hart ligt. Iedereen is druk, maar op deze manier kunnen mensen toch iets bijdragen. De tassen en karren stromen binnen."

En nodig blijft het, benadrukt Martine Visser. "Op dit moment maken 63 gezinnen gebruik van de Voedselbank. Dat aantal wordt niet minder. We helpen er mensen bovenop, maar daar komen weer anderen voor terug. "

"Per jaar zien we zo'n 120 tot 150 gezinnen de revue passeren. De nood blijft hoog. Vooral voor de mensen die net niet in aanmerking komen voor steun van de Voedselbank."

Kerstpakketten
Voor die groep, maar ook voor mensen die het door eenzaamheid, emotionele of financiële zorgen extra zwaar hebben, komen de vrijwilligers van de Voedselbank pal voor Kerst langs met een kerstpakket.

Ook voor die extra inspanning is de Voedselbank aangewezen op producten die worden aangeleverd.

Een inzameling bij Albert Heijn leverde onlangs 100 pakketten op, in Asperen organiseerden vrijwilligers een eigen actie, bakker De Jager levert brood en ook de Voedselbanken in Rotterdam en met name Den Bosch zorgen voor een regelmatige aanvoer. En dan natuurlijk de bijdragen van het Stratenproject.

Visser: "We kunnen niet bestaan zonder de medewerking van de inwoners." Saskia de Gier: "De mensen zijn betrokken geraakt bij de Voedselbank. Als we samen delen, heeft iedereen genoeg. Daarom gaan we door."

André Bijl 

André Bijl
Redacteur van Het Kontakt editie Leerdam en Het Kontakt editie Vianen.
Volg @andrebijl op twitter >
Elke woensdag het Leerdam per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK