Logo hetkontakt.nl/leerdam
• Nald Rietbergen (midden) komt in plaats van André van der Leest in raad VHL.
• Nald Rietbergen (midden) komt in plaats van André van der Leest in raad VHL. (Foto: André Bijl )

Wisseling bij VVD Vijfheerenlanden door hertelling stemmen

  •   915 keer gelezen

LEERDAM • Niet André van der Leest, maar Nald Rietbergen neemt namens de VVD zitting in de nieuwe gemeenteraad van Vijfheerenlanden. Dat werd woensdagmorgen duidelijk na hertelling van de voorkeurstemmen. Ook bij VHL Lokaal waren er forse verschuivingen, maar dat leidde niet tot personele wijzigingen.

Nald Rietbergen had 134 voorkeurstemmen en kreeg er 39 bij, genoeg om op eigen kracht een raadszetel te verdienen. Bij VHL Lokaal kreeg Hans van den Berg er 31 stemmen bij en kwam daardoor uit op 126 voorkeurstemmen. Beide politici trokken aan de bel, omdat ze vermoedden dat er fouten waren gemaakt bij het tellen van de voorkeurstemmen.

Bij de 'lokalen' leek de hertelling vooraf het spannendst. Ali Keskin stond op 159 voorkeurstemmen, een paar extra stemmen zouden hem een zetel opleveren waarmee hij Hans van den Berg uit de raad zou knikkeren.

Tellers 
Rond negen uur is het een drukte van belang in de kleine zaal van Het Dak. Zo'n vijftien tellers doen hun uiterste best om onder het toeziend oog van burgemeester Bruinsma en griffier Balth de Winter de klus foutloos te klaren.

"Ik heb mijn fractievoorzitter maar meegenomen om me te steunen", wijst Hans van den Berg op Wim van Dijk. Van den Berg trok zelf aan de bel, omdat hij op stembureau Huis ter Leede op nul stemmen was uitgekomen.

"Volgens mij klopt dat niet. Ik weet dat in ieder geval mijn vrouw en familie daar op mij hebben gestemd." Als vierde op de lijst van VHL Lokaal is Van den Berg al zeker van een raadslidmaatschap. Hertelling kan hem extra stemmen opleveren. Maar zonder risico's is de telling niet, drie stemmen extra voor Ali Keskin betekent dat de nummer zeven van VHL Lokaal de plaats van Van den Berg in de raad overneemt.

"Als ik niks had gezegd, had ik gewoon al in de raad gezeten. Maar Leerdam doet wel mee aan een landelijke proef. Dat is mooi, maar dan moet het natuurlijk wel goed gaan. Mogelijk is er ergens een invoerfoutje gemaakt", veronderstelt Van den Berg.

CDA-er Martine Visser die even langs komt, zorgt voor koffie en thee. "Voor de zenuwen."

Cijfertjes
Bij VVD-er Nald Rietbergen – nummer zes op de lijst – is iets soortgelijks aan de hand. Hij heeft op het stadskantoor nul stemmen gekregen.

"Ik weet zeker dat daar mensen op mij gestemd hadden. De uitslag klopt niet. Ik ben gek van cijfertjes en dat viel me op. Vandaar dat ik de gemeente op de hoogte heb gesteld."

Ook Rietbergen krijgt gelijk: bij de 134 voorkeurstemmen die hij al had, komen er nog eens 39 bij – meer dan genoeg voor een zetel. Rietbergen wordt gefeliciteerd door burgemeester Tjerk Bruinsma en andere politici, zijn vrouw Gerry valt hem om de hals. "Ik ben zo trots op hem."

Rietbergen popelt om aan de slag te gaan. "Ik had André van der Leest al gefeliciteerd, nu zit ik zelf in de raad. Ik heb een jaar of vijf in bestuur en steunfractie gezeten, mooi dat ik nu voor onze achterban aan het werk mag. Er is genoeg te doen."

Sportief
André van der Leest komt binnen, wordt op de hoogte gebracht en feliciteert zijn partijgenoot sportief.

"Dit is voor alle betrokkenen vervelend: voor de stemmentellers, voor Nald en ook voor mezelf. Ik had graag doorgegaan als raadslid. Ik stond al in de startblokken, maar het is zoals het is. Ik blijf betrokken, zeker in de steunfractie of misschien als commissielid. Nee, het wethouderschap trekt me niet."

Rietbergen: "André en ik hebben een goede band. Ik hoop dat hij mij met zijn kennis en ervaring blijft steunen." Burgemeester Bruinsma loopt even bij Van der Leest langs. "Het is wat André. Heel spijtig. Maar: je pakt het goed op."

Mensenwerk
Om vijf over tien geeft Bas van Wijk van het centrale stembureau de definitieve uitslag door aan burgemeester Bruinsma die op zijn beurt de tellers bedankt.

De 39 stemmen van Nald Rietbergen blijken in eerste instantie naar een partijgenoot te zijn gegaan, terwijl de 31 stemmen van Hans van den Berg bij het stapeltje van lijsttrekker Teus Meijdam terecht waren gekomen.

Bruinsma is blij dat de stemmen kloppen. "Het blijft mensenwerk. Fijn dat we nu de juiste uitslag hebben. Het recht moet zijn loop hebben."

De burgemeester is nog altijd blij met het systeem om de stemmen centraal te tellen.

"Maar ik heb het ministerie wél laten weten dat het handiger is om het proces verbaal voortaan pas maandag op te laten maken. Politici hebben dan wat langer tijd om bij mogelijke fouten aan de bel te trekken."     

André Bijl  

    

André Bijl
Redacteur van Het Kontakt editie Leerdam en Het Kontakt editie Vianen.
Volg @andrebijl op twitter >
Elke woensdag het Leerdam per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK