Afbeelding
Foto: Swyl Saksena

Oud-Asperse Petra Bullee over haar leven in Singapore

Algemeen 1.364 keer gelezen

ASPEREN/SINGAPORE • De oorspronkelijk in Asperen geboren Petra Bullee verhuisde in 2013 met haar zoontje Benjamin en man Dimitri naar Singapore. Dit jaar bracht ze een kinderboek uit: 'My Edutainment Book'. Mooie aanleiding voor een interview over het leven als emigrant, haar jeugd in Asperen én natuurlijk het nieuwe boek.

Toen zijn ouders hem vijf jaar geleden vertelden dat ze naar Singapore zouden verhuizen, ging de toen 6-jarige Benjamin meteen op de grote wereldkaart in zijn slaapkamer kijken waar dat land dan precies lag. 'Wauw, dit ligt wel erg ver van Nederland vandaan', riep hij uit. Petra vertelt: "Hij vond het vooral interessant en een beetje spannend, hij houdt net als zijn moeder wel van een uitdaging." Inderdaad: Petra hoefde niet lang na te denken toen haar man Dimitri haar vroeg of ze naar Singapore wilde verhuizen. Hij had daar een baan aangeboden gekregen. Ondanks dat ze nog nooit in het land was geweest, was Petra meteen enthousiast. "Een aantal mensen in mijn omgeving vonden het spannender dan ik zelf. Ik durfde dit avontuur wel aan te gaan, het leek mij fantastisch." Een beetje avontuurlijk is ze dan ook wel, erkent ze. "Voor mij betekent avontuurlijk, dat je jezelf open stelt voor gebeurtenissen met een bepaalde mate van onzekerheid. En dat doe ik inderdaad wel. Op mijn achttiende stapte ik al alleen op het vliegtuig om familie in Canada op te zoeken. Ook ben ik spontaan verhuisd van Asperen naar Amsterdam. Ik geloof dat alles ook altijd wel goed komt."

Petra groeide op in Asperen, waar ze nog goede herinneringen aan heeft. "We woonden in een prachtig oud herenhuis op de Minstraat. Ik denk nog vaak aan dat huis terug, omdat het zo fijn ruim was." Tegenwoordig komt ze vanzelfsprekend niet al te vaak meer in haar geboortedorp. Jammer, want ook haar man kwam er graag. "We zijn de Linge heel vaak op en af gevaren in de boot van mijn ouders. Mijn vader vaart ieder jaar de Sinterklaas in Rhenoy, dat was natuurlijk fantastisch voor Benjamin, aan boord bij de Sint. Gelukkig zijn mijn ouders al een aantal keer hier in Azië op bezoek geweest."

Het leven in Singapore bevalt Petra en haar gezin erg goed. De oud-Asperse roemt het eten en het klimaat. Maar ook de bevolking. De stadstaat is het meest ontwikkelde land in Zuidoost-Azië. "De verschillende culturen leven goed met elkaar samen en het land heeft duidelijke normen en waarden die voor iedereen gelden. We vieren de belangrijkste feestdagen voor alle etnische groepen, dat vind ik heel mooi. De kernwoorden die verder voor mij betrekking hebben op Singapore zijn: gestructureerd, veilig, modern en schoon. Dat zorgt ervoor dat je een erg fijn leven leidt. De mensen zijn familiemensen en ik vind ze erg behulpzaam en vriendelijk." Bovendien: "Singapore is erg schoon en ik ben een perfectionist, dat past dus goed bij mij. I love it!" De mindere kant: "We missen onze familie en vrienden. Dat valt vooral zwaar met de verjaardagen en de feestdagen. Dan hebben we soms heimwee. We wonen niet in West-Europa en kunnen dus niet spontaan bij iemand op bezoek gaan en andersom kan dat ook niet."

Kinderboek
Petra bracht eerder dit jaar 'My Edutainment Book' uit. Het kinderboek was eigenlijk een idee van haar zoon Benjamin – nu 13 jaar oud. De jongen is een boekenwurm, tijdens vakanties zeulde hij een hele stapel leesvoer mee. Tijdens een vakantie zo'n 7 jaar geleden, verzuchtte hij vanaf de achterbank: 'Zeg mam, kan je niet van al mijn boeken één boek maken?'. Petra – grafisch ontwerper van beroep - kwam er in Nederland niet aan toe om dit idee uit te werken, maar in Singapore lukte het wel. Het kostte bijna 1,5 jaar en toen was bijna 200 pagina's tellende boek af. 'My Edutainment Book' is een combinatie van educatie en entertainment voor kinderen in de leeftijd van 8 tot 12 jaar. Petra vertelt: "De kinderen kunnen leren, verhalen lezen en spelletjes spelen met hun familie, vrienden of zelf aan de slag gaan." Ze hoopt met het boek de leergierigheid van kinderen te prikkelen. "Ik geloof dat ieder kind intrinsiek leergierig is, als iets ze interesseert. Ik zie hier vaak dat ouders hun kind een smartphone of iPad geven, om verveling tegen te gaan. Maar daar stimuleer je geen interactie mee en ze leren er ook niet altijd iets van. Ik wilde een boek maken dat in ieder geval voor een periode de elektronische apparaten kan vervangen doordat het interactie met familieleden of anderen stimuleert. In de bibliotheken van een aantal scholen in Singapore ligt mijn boek en leerkrachten kunnen het gebruiken tijdens de lessen." Petra hoorde van veel mensen: 'Dit boek had ik vroeger willen hebben toen ik jong was'.

Benjamin was tijdens het hele schrijf- en maakproces een grote hulp. "Hij is erg trots. Ik heb 17 maanden keihard aan mijn boek gewerkt dag in en dag uit. Als we op vakantie gingen bleef ik vaak aantekeningen maken. Het koste flink wat energie, vooral op het eind. Het bijzondere is dat hij het hele proces heeft meegemaakt. Hij heeft geholpen met proeflezen, feedback gegeven en ook probeerde hij met vriendinnetjes de recepten uit. Hij was erbij toen het eerste exemplaar van de pers rolde. Ook had hij veel vriendjes uitgenodigd voor de boek lancering. Ik heb het eerste exemplaar aan de vrouw van de Nederlandse ambassadeur uit mogen reiken. Dat was een spannende en emotionele dag."

'My Edutainment Book' is nog niet in Nederland te koop en vooralsnog ook alleen in het Engels verkrijgbaar. Mochten er mensen in geïnteresseerd zijn dan kunnen ze altijd contact opnemen met Petra Bullee via info@myedutainmentbook.com.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
'Eerste geval van mazelen bij een minderjarige binnen de gemeente Vijfheerenlanden geconstateerd' Nieuws 18 apr, 18:46
• Lentefair in Zijderveld.
Geslaagde eerste Lentefair in Zijderveld Nieuws 18 apr, 16:30
• Cilja Zuyderwijk met haar nieuwe boek 'Jaren van Liefde'.
Nieuw boek van Leerdamse schrijfster Cilja Zuyderwijk uit: 'Al schrijvend krijgen mijn verhalen vorm' Nieuws 18 apr, 14:30

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden