Logo hetkontakt.nl/leerdam
• Helma Spek (links) en Marloes Oosterom komen bij de mensen thuis.
• Helma Spek (links) en Marloes Oosterom komen bij de mensen thuis. (Foto: Janneke Boogaard)

Wittenbergzorg breidt werkgebied zorg aan huis uit

  •   580 keer gelezen

HERWIJNEN • De oplettende Lingewaler heeft wellicht de auto van Wittenbergzorg al gespot. De van oorsprong Haaftense organisatie heeft het werkgebied voor zorg aan huis uitgebreid. Daarvoor is een steunpunt in Herwijnen geopend.

Marloes Oosterom en Helma Spek zijn de vaste wijkverpleegkundigen die vanuit het steunpunt in Herwijnen werken. Sinds oktober huurt Wittenbergzorg kantoorruimte in de huisartsenpraktijk aan de Zworrelstraat.

Bij de mensen thuis
Het overgrote deel van het werk gebeurt natuurlijk bij de mensen thuis. Wittenbergzorg levert huishoudelijke ondersteuning en wijkverpleging. "Denk bijvoorbeeld aan hulp bij het douchen, wassen en aankleden, maar ook verpleegkundige zorg zoals het verzorgen van een stoma, en het toedienen van medicijnen", somt Helma op.

Zelf de regie houden
Dankzij thuiszorg kunnen mensen zolang mogelijk in hun vertrouwde omgeving blijven wonen. "Het fijne aan mijn werk vind ik dat ik, vaak samen met de familie of andere mantelzorgers, dingen kan aanpakken. Belangrijk daarbij is dat mensen zelf de regie houden. Ook als wij lang over de vloer komen, houd ik me altijd voor dat het hún huis is. Als ik zie dat iemand blij is dat ik kom, is mijn dag weer goed", glimlacht Helma.

Kleine teams
Samen met Marloes vormt ze het vaste team vanuit Herwijnen. Mensen krijgen dus niet steeds iemand anders over de vloer, al komt er natuurlijk weleens een collega als Marloes en Helma er niet zijn. Wittenbergzorg hoopt de zorg aan huis uit te breiden naar de hele nieuwe gemeente West Betuwe. "Als we meer aanvragen krijgen die we vanuit het steunpunt in Herwijnen gaan regelen, gaan we met meer kleine teams werken; het uitgangspunt blijft dus dat mensen zoveel mogelijk dezelfde gezichten zien", vertelt Miranda Heikoop, manager zorg aan huis en welzijn bij Wittenbergzorg.

Gewenste tijden
Marloes vult aan: "We houden ook zoveel mogelijk rekening met de gewenste tijd waarop iemand het liefst wil dat we komen. Ik merk dat mensen daar positief verrast over zijn. Als je gewend bent om vroeg op te staan, is het fijn als de thuiszorg ook om zeven uur 's ochtends komt om te helpen met aankleden. En als iemand liever 's avonds doucht dan 's ochtends kan dat ook. Natuurlijk loopt onze dag wel eens anders dan we gepland hebben; als het veel later wordt dan afgesproken bellen we altijd even. Ook kunnen we in overleg rekening houden met speciale omstandigheden, bijvoorbeeld als iemand op tijd klaar moet zijn voor de dagbesteding, een afspraak in het ziekenhuis of kerkbezoek."

Identiteit
Wittenbergzorg heeft een protestants-christelijke identiteit, sommige mensen kiezen daar bewust voor als ze een thuiszorginstantie gaan kiezen. Miranda voegt toe: "Wij werken vanuit een christelijke overtuiging, maar mét en vóór iedereen."

Wittenberg en Avondlicht
De zorg aan huis is ontstaan vanuit zorgcentrum De Wittenberg in Haaften. Het werkgebied van dit centrum wordt níet uitgebreid, benadrukt Miranda. "We zijn geen concurrent van Avondlicht in Herwijnen, we werken juist met hen samen. We hebben de opening van ons steunpunt hier goed met hen overlegd. Als mensen thuiszorg van ons krijgen, betekent dat zeker niet dat we ze willen overhalen ook naar onze dagbesteding te komen of in een later stadium in De Wittenberg te gaan wonen. Het is juist fijn dat dat gewoon in Herwijnen kan."

Andere opzet
Wittenbergzorg heeft ook een steunpunt in Waardenburg. Daar is een inloopspreekuur en zijn er activiteitenmiddagen. In Herwijnen is de opzet vooralsnog anders. "Dat heeft ook te maken met de manier waarop de Wmo is georganiseerd: in Lingewaal is dat dicht bij de burgers, terwijl inwoners van Neerijnen al snel naar Tiel worden verwezen. Daardoor komen er in Neerijnen meer vragen bij ons terecht en dan is een inloopfunctie handig", legt Miranda uit. "We gaan kijken hoe de nieuwe gemeente West Betuwe de zorg organiseert en zullen daarop inspelen. In elk geval kunnen mensen uit West Betuwe ons altijd bellen met vragen over zorg aan huis, dan maken we een afspraak om thuis langs te komen."

Meer informatie: 0418-594900 of wittenbergzorg.nl

Janneke Boogaard
Redacteur van Het Kontakt Leerdam en Het Kontakt Bommelerwaard
Volg @jannekeboogaard op twitter >
Elke woensdag het Leerdam per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK