• De SGP struikelt in West Betuwe over de mogelijke zondagopenstelling van winkels.
• De SGP struikelt in West Betuwe over de mogelijke zondagopenstelling van winkels.

SGP haakt in West Betuwe af door mogelijke zondagopenstelling

Algemeen 1.159 keer gelezen

GELDERMALSEN • Informateur Marianne Kallen adviseert om de coalitiegesprekken in West Betuwe te starten met Dorpsbelangen, CDA, Leefbaar Lokaal Belang, ChristenUnie en GroenLinks.

Deze coalitie steunt op 17 van de 31 zetels. Opvallend is dat de SGP ontbreekt in de beoogde coalitie. Breekpunt ook in West Betuwe: de koopzondagen.

De afgelopen week heeft Marianne Kallen met alle partijen meerdere gesprekken gevoerd. Volgens haar was er sprake van een 'open en constructieve sfeer'. De informatiefase is nu afgerond en het advies van de informateur is om op basis van deze gesprekken te komen tot een brede coalitie die zoveel mogelijk een afspiegeling vormt van de bevolking van de nieuwe gemeente.

Breekpunt
Belangrijk punt tijdens de onderhandelingen was de zondagsopening.

"Bijna alle partijen hebben aangegeven het beter te vinden de zondagsopening niet op te nemen in een coalitieakkoord, maar als vrije kwestie aan te merken."

"Concreet betekent dit dat alle 31 raadsleden van West Betuwe hierover gaan debatteren en stemmen als dit onderwerp in de raad op de agenda komt", aldus Kallen.

Boven de markt
"We hebben gekeken naar de uitslag van de verkiezingen en naar de programma's. Maar de kwestie van de zondagsrust bleef maar boven de markt hangen."

"Dat bleek tijdens de gesprekken steeds weer een beladen onderwerp. Dus daar moesten we wat mee", zegt Ed Goossens, fractievoorzitter van Dorpsbelangen.

"Er is bijvoorbeeld gesproken over een onderzoek wat de ondernemers en de winkeliers ervan vinden. Uiteindelijk wilden negen van de tien partijen van de zondagopenstelling een vrije kwestie maken, zodat de raad vrij was om hierover een besluit te nemen. De SGP kon daar niet in mee gaan."

Heel spijtig
Goossens vindt het jammer dat de SGP is afgehaakt. "Echt heel spijtig. We hebben de afgelopen periode in Geldermalsen prima met elkaar samengewerkt. We konden het goed met elkaar vinden."

"Het is een echte bestuurspartij die graag mee wil doen en ze hadden een goede verkiezingsuitslag. We begrijpen hun standpunt. We hebben verschillende opties met elkaar bekeken, maar we  kwamen er niet uit."

"Daarop heeft de SGP zich in goed overleg terug getrokken. Jammer. Vervolgens zijn wij zonder de SGP verder gegaan, want we moeten wel door."

Goede afspiegeling 
Goossens noemt de nieuwe club – met lokalen, een christelijk blok en Groen Links als verrassende nieuwkomer – een goede afspiegeling van de inwoners van West Betuwe. Opmerkelijk is het ontbreken van 'ervaren' partijen als VVD, PvdA en D66.

"De PvdA heeft aangegeven wat langer na te willen denken over deze coalitie, maar wij willen nu doorpakken", zegt Goossens die benadrukt dat de formatie nog geen gelopen race is.

"De andere partijen hebben we niet buitenspel gezet. Die zitten nog in de wachtkamer. Als we er met deze vijf niet uitkomen, zijn er nog verschuivingen mogelijk."

Verdrietig
SGP-voorman Lourens van Bruchem is ronduit verdrietig door de uitkomst van de onderhandelingen.

"We wilden heel graag verder met Dorpsbelangen en CDA. Die partijen wilden op hun beurt ook zeker met ons samenwerken. Bovendien: de gemeente is ons lief. Wij wilden meedoen om van West Betuwe een mooie, groene gemeente te maken."

"Uiteindelijk werden we het niet eens over de koopzondag. Van beide kanten zijn we ver gegaan. Maar Dorpsbelangen had in haar verkiezingsprogramma beloftes gedaan. En wij ook. We gunnen de ondernemers hun zondagsrust."

"Ondernemers hebben vanwege ons standpunt over de koopzondag op ons gestemd. Dan kunnen we onze beloftes nu niet breken. Bovendien is dit voor ons een heel principieel onderwerp."

Onderzoek 
Van Bruchem bevestigt dat er is nagedacht over meerdere varianten en constructies.

"Wij waren bereid om mee te denken over een onderzoek in deze periode. Anderzijds wilden we de zekerheid dat de winkels de komende periode op zondag niet open zouden gaan. Dat bleek niet mogelijk."

"Toen hebben wij laten weten dat we helaas niet mee kunnen doen", aldus Van Bruchem die benadrukt dat de SGP-deur open staat als de standpunten over de koopzondag alsnog veranderen.

Oppositie
Vooralsnog ziet het er naar uit dat de SGP – samen met Dorpsbelangen de winnaar van de verkiezingen in West Betuwe en goed voor vijf zetels – in de oppositiebankjes terecht komt.

"We hebben de afgelopen jaren vaak deel uitgemaakt van het college. De oppositie zal best even wennen worden. Heel spijtig."

Volgende week gaan de vijf beoogde coalitiepartijen verder met de onderhandelingen. Informateur Marianne Kallen zit daar voorlopig nog bij. Ed Goossens sluit niet uit dat zij haar werk als formateur voortzet.

André Bijl 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden