Logo hetkontakt.nl/leerdam
Foto: André Bijl

Bridgecursus BC Leerdam doorslaand succes

  •   159 keer gelezen

LEERDAM • "Als bridgeclub hebben we een visie ontwikkeld. De gemeente Leerdam sloot daarbij aan met een mooie subsidie. Geweldig dat de gemeente het project 'Denken, Doen en Bewegen' wilde steunen." Dat zei voorzitter Wim Bertens van de Bridgeclub Leerdam. Vorige week kregen 46 cursisten hun diploma.

"Bridgen is een prachtig spel, het levert een gezellige avond op en het zorgt voor mooie ontmoetingen", maakte Bertens nog eens duidelijk waarom de vereniging deze cursus organiseerde.

Toegankelijk
Dit voorjaar kwam de club met het nieuws naar buiten dat men bridge toegankelijker wil maken voor nieuwkomers. Ook al omdat in een vergrijzende samenleving bridge er voor zorgt dat de hersenen fit blijven en de beoefenaars niet vereenzamen.

Met het project 'Denken, Doen en Bewegen' van de Bridgebond als uitgangspunt bedachten de Leerdamse bridgers daarom een manier om het spel te promoten en de doelgroepen te benaderen.

Cursus
De cursus 'Bridge leren voor starters' begon in september. Elf middagen lang werd het spel uitgelegd en met de cursusleiders Hans de Lange en Theo Alderlieste geoefend. De cursus had een ongekend succes.

"Maar liefst 48 inschrijvingen, een record", juichte bestuurslid Piet Segers. "Acht daarvan kenden het spel al, twee haakten af, dus hebben 38 'nieuwelingen' leren bridgen."

Segers reikte samen met wethouder Bart Bruggeman en een vertegenwoordiger van de landelijke Bridgebond de diploma's uit.

"Vergelijk het met zwemmen. Je hebt nu je A-diploma. Het is belangrijk om je kennis in de praktijk te brengen. Ga spelen, ervaar hoe leuk bridge is en kijk zeker in het begin niet te veel naar de resultaten."

Burgerinitiatief
Wethouder Bart 'Bridge' Bruggeman herinnerde zich als de dag van gisteren dat het bestuur van de bridgeclub bij hem op bezoek kwam om te kijken welke rol de vereniging in Leerdam kon spelen. "Ze vroegen niet om geld en dat gebeurt niet vaak", grapte de wethouder.

Bruggeman was zo onder de indruk van de plannen dat hij namens de gemeente aanbood het burgerinitiatief via een subsidie een steuntje in de rug te geven.

"En moet je kijken wat dat heeft opgeleverd. Ongekend hoeveel mensen aan de cursus hebben meegedaan. Prachtig om te zien hoe het initiatief dat we destijds met elkaar bespraken een succes is geworden. Dit smaakt naar meer", aldus de wethouder die beloofde mee te doen met de volgende cursus.

Veel plezier
Ben Wallenburg (73) is een van de 46 bridgers – het merendeel 55-plussers - die een diploma behaalde.

"Jaren geleden heb ik het spel al eens gespeeld en ik wilde mijn kennis opfrissen. Het is een leuke sport. Je moet je hersens erbij gebruiken. Ik heb de cursus met veel plezier gevolgd. Ik tennis ook nog en daar bridgen ze één keer in de week, daar kan ik nu mooi aan meedoen."

Zo'n 25 cursisten meldden zich aan als lid van de Bridgeclub Leerdam.

Het succes is voor de vereniging aanleiding de cursus komend seizoen te herhalen.

André Bijl 

André Bijl
Redacteur van Het Kontakt editie Leerdam en Het Kontakt editie Vianen.
Volg @andrebijl op twitter >
Elke woensdag het Leerdam per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK