Afbeelding
Foto: aangeleverd

Restafval vanaf 1 juli 2019 in ondergrondse container

Algemeen 1.051 keer gelezen

REGIO • Avri heeft de nieuwe datum bekendgemaakt waarop het 'omgekeerd inzamelen' ingaat: 1 juli 2019. Een paar weken geleden werd bekend dat de geplande start op 1 januari niet haalbaar was.

Tot 1 juli blijven de grijze containers in gebruik die Avri één keer per maand komt legen. Daarna wordt die kliko gebruikt voor plastic en drinkpakken en moeten mensen hun restafval naar een ondergrondse container brengen. Dat besloot het dagelijks bestuur van Avri maandag.

Eigenlijk zou de nieuwe manier van afval aanbieden op 1 januari 2019 starten. Dat gaat niet door omdat de aannemer meer onvoorziene liggingen van kabels en leidingen tegenkomt dan waar op gerekend is. Daarnaast is het aantal extra te plaatsen containers inmiddels opgelopen tot zeventig, als gevolg van wensen van inwoners en gemeenten.

Geen risico's nemen
Joost Reus, voorzitter van het algemeen bestuur van Avri: "We nemen nu extra tijd om alles klaar te maken. Januari en februari zijn risicomaanden omdat het kan gaan vriezen. Daar houden wij rekening mee, en ook met bijvoorbeeld kwelwater (grondwater dat onder druk aan de oppervlakte uit de bodem komt, red.) dat op sommige plaatsen kan opspelen. De aannemer onderzoekt bij elke containerplek de exacte ligging van kabels en leidingen om te voorkomen dat deze tijdens het graafwerk worden beschadigd. Deze werkwijze kost tijd, maar is absoluut noodzakelijk voor de veiligheid van inwoners en medewerkers." 

Gemopper
Het uitstel leidde onder andere in de gemeenteraad van Maasdriel al tot gemopper. Er is al langer onvrede, met name over de gebrekkige communicatie door Avri. De verantwoordelijk wethouders van onder meer Maasdriel, Lingewaal en Neerijnen stuurden het dagelijks bestuur van Avri na het uitstel een brief met het verzoek uiterlijk 3 december een extra vergadering van het algemeen bestuur uit te schrijven.

Onafhankelijk onderzoek
Ze willen onder meer weten wanneer duidelijk was dat de planning niet gehaald zou worden en wat daarvan de financiële consequenties zijn. De portefeuillehouders 'dreigen' met een onafhankelijk onderzoek naar de gang van zaken.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
'Eerste geval van mazelen bij een minderjarige binnen de gemeente Vijfheerenlanden geconstateerd' Nieuws 18 apr, 18:46
• Lentefair in Zijderveld.
Geslaagde eerste Lentefair in Zijderveld Nieuws 18 apr, 16:30
• Cilja Zuyderwijk met haar nieuwe boek 'Jaren van Liefde'.
Nieuw boek van Leerdamse schrijfster Cilja Zuyderwijk uit: 'Al schrijvend krijgen mijn verhalen vorm' Nieuws 18 apr, 14:30

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden