Logo hetkontakt.nl/leerdam
• Er was direct veel belangstelling voor de expositie.
• Er was direct veel belangstelling voor de expositie. (Foto: Heidi Timmer )

Tentoonstelling 'De hut en zijn arbeiders' feestelijk geopend

  •   491 keer gelezen

LEERDAM • Onder grote belangstelling werd zaterdag in Kunstplaats Leerdam de tentoonstelling 'De hut en zijn arbeiders' geopend.

De expositie werd samengesteld door Tom van Campenhout, eigenaar van Kunstplaats Leerdam, in samenwerking met gemeente Leerdam en het Nationaal Glasmuseum en met spontane steun van diverse particulieren. Bij de tentoonstelling staat de arbeider in de Glasfabriek rond de jaren dertig van de vorige eeuw centraal.

Tekeningen, machines en glas uit die tijd geven een prachtig tijdsbeeld van het leven op de werkvloer. Wethouder Cees Taal opende zaterdag de tentoonstelling onder grote belangstelling van publiek. Recent zijn drie nieuwe kunstwerken van industrieschilder Herman Heijenbrock aangekocht en deze werden feestelijk onthuld door Taal en de ook aanwezige wethouder Teus Meijdam en Astrid Hertog en Helene Besancon van Glasmuseum Leerdam. Ook was er buiten een korte film over glasstad Novi Bor te zien.

Het idee om een voorstelling te maken over de arbeider in de Glasfabriek begon ook met de vondst van pasteltekeningen van Herman Heijenbrock. Die maakten deel uit van de historische collectie van Leerdam. De vraag was wel: zijn ze echt. Dat bleken ze te zijn. Zo ontstond het idee voor 'De hut en zijn arbeiders'. Als onderdeel van de expositie is er ook een oude glasmachine uit de glasfabriek in Schiedam te zien, dit loodzware apparaat staat buiten opgesteld.

De expositie is geopend op elke donderdag, vrijdag, zaterdag en na telefonische afspraak.

Janneke Kok
Redactiecoördinator van Het Kontakt Leerdam en Het Kontakt Vianen
Volg @JannekeKok op twitter >
Elke woensdag het Leerdam per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK