• Werkgroepleden op de plek waar Hestia's Hof wordt gerealiseerd.
• Werkgroepleden op de plek waar Hestia's Hof wordt gerealiseerd. Foto: Aangeleverd

Leerdam krijgt eindelijk een Kinderboerderij

Algemeen 1.160 keer gelezen

LEERDAM • Het is er eentje in de categorie 'Lang verwacht, nooit (meer) gedacht en toch nog gekregen: eindelijk krijgt Leerdam haar felbegeerde kinderboerderij. Na de winter begint de aanleg van de eerste fase van Hestia's Hof.

Daarmee eert de werkgroep de Leerdamse kunstenares en dichteres Hestia Peek die vorig jaar overleed.

"Ze was gefascineerd door de natuur en een warm voorstander van de komst van de kinderboerderij. Toen ze ziek werd, hoopte ze ooit nog iets voor de kinderboerderij te kunnen doen, misschien als beheerder. Het heeft niet zo mogen zijn."

"In haar nalatenschap heeft ze geld geschonken voor de realisatie van de kinderboerderij. Heel bijzonder. Met deze naam willen we haar eren", vertelt wethouder Cees Taal.

Concreet plan
En de werkgroep heeft meer nieuws. Er ligt inmiddels een concreet plan om Kinderboerderij Hestia's Hof te realiseren als onderdeel van het Molenpark, achter Het Dak en Berenschot.

Na de winter wordt begonnen met de aanleg van de paden, de beplanting en het hekwerk. Daarna worden de kleine opstallen en dierverblijven gerealiseerd en komen de eerste dieren. In het voorjaar zou Hestia's Hof al open kunnen gaan.

Kleinschalig
"We beginnen kleinschalig. We voeren het werk uit in fases", vertellen de leden van de werkgroep. In een later stadium bestaan er plannen voor een beheerdersgebouwtje, speelgelegenheid, een watertuin en kleinschalige horeca.

"Het einddoel is natuurlijk dat opa's en oma's met hun kleinkinderen naar de kinderboerderij gaan en op een terrasje genieten van een ijsje of een heerlijke pannenkoek. Maar we willen de zaak voorzichtig opbouwen en niet te hard van stapel lopen."

Droom
Met de komst van de kinderboerderij wordt een lang gekoesterde droom verwezenlijkt. Eerdere plannen – destijds werd gedacht aan het Schapendijkje - stierven in schoonheid.

Hestia's Hof wordt op niet-commerciële basis gerund en is straks gratis toegankelijk voor alle kinderen, volwassenen en ouderen.

"Het moet een ontmoetingsplaats worden voor jong en oud waar de natuurbeleving voorop staat. In de vormgeving proberen we het polderlandschap van de Vijfheerenlanden te weerspiegelen."

"Er komen fruitboompjes, bloemen en planten die insecten aantrekken en het Prachtlint loopt straks dwars door het park. Ook komen er glaskunstwerken. Zo komen kinderen al vroeg in aanraking met kunst en cultuur. Belangrijk voor de ontwikkeling van hun creativiteit", zegt Taal.

Knuffeldieren
En daarnaast moet een kinderboerderij natuurlijk 'bewoners' hebben. De werkgroep kiest voor dieren die makkelijk te houden zijn en een hoog 'knuffelgehalte' hebben.

"Ze moeten aaibaar zijn voor kinderen. Denk aan konijnen, kippen, cavia's, dwerggeiten en –schapen en een hangbuikzwijntje."

De werkgroep gaat nog op zoek naar een professionele beheerder en denkt – om vervelende situaties te voorkomen – na over de tijd waarop de kinderboerderij 's avonds dicht gaat.

Overweldigend
De kinderboerderij voorziet duidelijk in een behoefte: veel vrijwilligers en instellingen haken aan bij het initiatief. "De reacties zijn overweldigend, iedereen is razend enthousiast." Laco en Het Dak omarmen de plannen en denken op allerlei manieren mee.

"De kinderboerderij grenst aan de Berenschotzaal. Zolang we geen eigen gebouwtje hebben, bieden zij ons onderdak."

Kristal
Ook Kindcentrum Het Kristal is nauw betrokken bij de plannen. "De kinderen zijn enthousiast en wij ook. Een prachtig stukje groen vlakbij de school."

"Wij gaan meehelpen met het voeren en verzorgen van de dieren en het schoonmaken van de hokken. Heerlijk buiten bezig. Wat kinderen zien, dat onthouden ze. Betekenisvol onderwijs", zegt werkgroeplid Janke Wagenaar.

Dagbesteding
Ook de molenaar van molen Ter Leede haakt aan bij het project en ASVZ De Lingebolder gaat met een groepje cliënten als dagbesteding meehelpen bij het onderhoud van Hestia's Hof.

"Denk aan klusjes, zoals schoffelen, papier prikken, de verzorging van de dieren en het uitmesten van de stal. Erg leuk voor onze cliënten. Die mogelijkheid hebben ze nu niet. Prachtig dat ze op deze manier een steentje kunnen bijdragen aan de maatschappij", zegt Sebastiaan Leeuwis van De Lingebolder.

Ook de gemeente is bij het project betrokken en zorgt voor een startsubsidie van 50.000 euro en een jaarlijkse bijdrage van datzelfde bedrag.

De werkgroepleden bruisen van het enthousiasme. "Al meer dan tien jaar bestaat de wens om een kinderboerderij in Leerdam te realiseren. Nu gaat het eindelijk gebeuren. Geweldig."      

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden