Afbeelding
Foto: nl123rf.com

Uitklimmatten voor Herwijnse amfibieën

Algemeen 381 keer gelezen

HERWIJNEN • In diverse straatkolken in de omgeving van de Meerenburg in Herwijnen worden dankzij inwoonster Dinfie Bambacht uitklimmatten aangebracht, die ervoor zorgen dat amfibieën en andere kleine dieren zichzelf uit de putten kunnen redden.

Veel amfibieën, zoals kikkers, padden en salamanders, verplaatsen zich vanuit de vijver aan de Meerenburg naar de wijk en weer terug. Hoge stoepranden vormen hierbij soms een belemmering. De amfibieën lopen er langs en vallen dan in de straatkolken. Ze kunnen de kolken vervolgens vaak niet meer verlaten en komen uiteindelijk vaak om door verdrinking of verhongering.

Dinfie Bambacht kwam op het idee om deze dieren in de omgeving van de Meerenburg een kans te geven te ontsnappen, door het aanbrengen van uitklimmatten. Via deze 'laddertjes' kunnen de dieren uit de putten omhoog klauteren. Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) is net als gemeente Lingewaal altijd op zoek naar ideeën als deze die de natuur ten goede komen. Wethouder Griedo Bel helpt Bambacht donderdag met het aanbrengen van de eerste uitklimmat. Nadat de klimmatjes in de verschillende kolken zijn geplaatst, gaat Bambacht de straatkolken nalopen om te controleren of de dieren inderdaad zelf uit de straatkolken klimmen. Zij kan hierbij altijd hulp gebruiken. Mensen die haar willen helpen kunnen contact opnemen met Freek Aalbers van SLG via 026-3537444 of door te mailen naar f.aalbers@landschapsbeheergelderland.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden