Foto: aangeleverd

KLM Open 2018 goed voor de regio

  •   286 keer gelezen

SPIJK • Het golfevenement KLM Open 2018 is goed geweest voor de regio. Dat blijkt uit een onderzoek dat de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen heeft gehouden.

De 99e editie van het golfevenement KLM Open werd van 13 tot en met 16 september gehouden, voor de derde keer op golfbaan The Dutch in Spijk, gemeente Lingewaal.

In opdracht van de gemeente Lingewaal heeft de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) de economische impact en de toerisme aspecten van het KLM Open voor de regio van de toekomstige fusiegemeente West Betuwe (Lingewaal, Geldermalsen en Neerijnen) en gemeente Leerdam onderzocht. Daarnaast heeft de HAN een bezoekersprofiel opgesteld en een vergelijking gemaakt met de edities van 2016 en 2017. 

Economische mogelijkheden
Het doel van de samenwerking tussen de gemeenten en HAN is het bevorderen van de economische mogelijkheden rondom het KLM Open voor ondernemers in de regio, het bevorderen van toerisme en de gebiedspromotie van gemeente West Betuwe, buurgemeente Leerdam en het rivierengebied.

Het onderzoek is gedaan door HAN Sport en Bewegen, afdeling Sports Economics Research Center (SERC) volgens de methodiek van de Werkgroep Evaluatie Sport Evenementen (WESP). Hiermee worden het bezoekersprofiel van het evenement en de bestedingen in kaart gebracht. Het onderzoek dient tevens als input voor de evenementenvisie van de gemeenten.

De overall bijdrage van het KLM Open 2018 aan de economie van West Betuwe en Leerdam bedraagt ruim 530.000 euro. Dit bedrag is opgebouwd uit dagbestedingen door bezoekers (280.000 euro) en inkomsten door langer verblijf (142.000 euro). De netto bijdrage vanuit TIG Sports (het organisatiebureau van het KLM Open) aan de lokale economie bedraagt 108.355 euro.

Verschillende ondernemers uit de regio hebben kunnen leveren aan het KLM Open of aan partners daarvan.

Toerisme
Op het gebied van toerisme heeft het KLM Open eveneens positief bijgedragen. De regio Rivierenland wordt (zeer) gewaardeerd door 42 procent van de bezoekers. Een kwart van de bezoekers gaf aan positiever te zijn geworden over de regio. En 41 procent van de bezoekers heeft de intentie om het komende jaar de regio opnieuw te bezoeken voor vrijetijdsdoeleinden. De waarde die hieraan gekoppeld kan worden is zo'n 266.000 tot 485.000 euro. Dat biedt kansen voor ondernemers in de regio.

Het toernooi trok 35.000 unieke bezoekers, met in totaal 41.450 bezoeken. 92 procent van de bezoekers kwam uit Nederland. Van de acht procent buitenlandse bezoekers kwam het merendeel uit België en Duitsland. 

De bezoekers gaven gemiddeld 60,48 euro per persoon per dag uit (inclusief toegang tot het evenement, exclusief overnachtingen). Hiervan belandde ongeveer 8 euro per bezoeker in West Betuwe en Leerdam. De bezoekers waardeerden het KLM Open 2018 gemiddeld met een 8 als goed. 

Vergelijking 
In totaal zorgde het KLM Open 2018 voor ruim een half miljoen euro extra bestedingen in de regio. Dat is bijna 175 duizend euro meer dan in 2017 en bijna gelijk aan 2016. Toen was de economische impact 541.500 euro.

De gemeente Lingewaal kijkt met tevredenheid terug op de afgelopen drie jaar, waarin het KLM Open zowel economisch, alsook maatschappelijk een positieve impuls heeft gegeven aan de regio. De gemeente kijkt dan ook uit naar een eerstvolgende keer. De eerste mogelijkheid is in 2023. 
 

Marjo van Andel
Redacteur van Het Kontakt Land van Heusden & Altena
Volg @MarjovAndel op twitter >
Elke woensdag het Leerdam per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK