• Leen van Weenen viert deze week zijn 70-jarig jubileum.
• Leen van Weenen viert deze week zijn 70-jarig jubileum. Foto: André Bijl

Marktkoopman Leen van Weenen zeventig jaar actief

Algemeen 837 keer gelezen

LEERDAM • Deze maand is Leen van Weenen (82) uit Gorinchem op de kop af zeventig jaar actief in de groente- en fruithandel. "Mijn vader ging met paard en wagen langs de deur. Toen ik twaalf was, hielp ik hem al en ging na schooltijd met een bakfiets naar de klanten."

Zijn leven lang verkocht Van Weenen groente en fruit. Van lieverlee legde hij zich toe op de marktverkoop. Nu staat het familiebedrijf op dertien markten door heel het land. Hij heeft het bedrijf inmiddels overgedaan aan zijn dochter en kleinzoon. Zelf staat hij nog in Leerdam en Spakenburg. "De andere dagen ga ik naar de veiling. Ik verzorg de inkoop."

Van Weenen staat al dertig jaar met veel plezier in Leerdam. Op zijn grote kraam op de kruising van de Kerkstraat en de Markt is hij druk bezig spruiten af te wegen. Intussen kletst hij wat af met collega's en klanten. Oud-wethouder Jan Beumer komt langs, keurt het fruit en informeert naar het jubileum van Van Weenen. "Ik hoef geen envelop met inhoud hoor", grapt de marktkoopman. "Je hebt zeker liever een flesje jenever", lacht Beumer.

"Opa wat kosten de conferences", vraagt een medewerkster en wijst op de peren. "Opa, zo noemt iedereen me hier", zegt Van Weenen. "Kijk, dat vind ik nou zo leuk aan de markt. Het contact met klanten en collega's. Ik ken veel klanten al jaren." Van lieverlee zag hij de markt veranderen. "Nee, niet de klanten. Die zijn hetzelfde gebleven. Maar de markt krimpt, er komen steeds minder kramen. Dat komt niet alleen door het koopgedrag van de klant, maar ook door de standhouders. Mijn kleinzoon staat midden in de nacht op om naar de zaterdagmarkt in Apeldoorn te gaan. Dan is-ie 's avonds pas om acht uur thuis. Om op tijd in Leerdam te zijn, zet ik mijn wekker op half zes. Ik heb daar geen moeite mee, maar steeds meer collega's haken af."

De afgelopen jaren zag Van Weenen de eetgewoonten veranderen. "Aan sommige producten is amper behoefte meer. Neem de echte winterproducten. Tweeverdieners en jongeren kopen echt geen stronk boerenkool. Het schoonmaken kost te veel tijd, dus kopen ze zo'n zakje verpakte boerenkool. Vroeger verkochten we kisten vol rode kool. Dat is verleden tijd. Daar staat tegenover dat we nu midden in de winter sla en zes soorten champignons hebben." Van Weenen is enthousiast over de Leerdamse markt. "Het is een gezellige markt waar ik met veel plezier kom. Een groot deel van onze klanten zijn van Turkse afkomst. Ze eten nog meer verse groente en fruit dan Nederlanders. Ik heb heel goed contact met ze. Als ik een bestelling thuis bezorg, wordt er al gauw gevraagd: 'een bakkie thee, opa'? Da's gezellig."

Aan stoppen denkt hij nog niet. "Ik kan slecht stil zitten. Zolang ik gezond ben, blijf ik op de markt staan." Ter gelegenheid van het jubileum zijn deze week een aantal artikelen in de aanbieding voor 70 cent.

André Bijl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden