Afbeelding
Foto: Bram Wakelkamp Photography

Straatnaambord Basil Scarfflaan in Herwijnen onthuld

Algemeen 566 keer gelezen

HERWIJNEN • In Herwijnen is zaterdag een nieuw straatnaambord onthuld van de Basil Scarfflaan. Basil Scarff was een van de vliegeniers die in de Tweede Wereldoorlog het luchtruim boven rivierengebied verdedigde. 

Dankzij de inzet van de Stichting Eerbetoon Geallieerde Vliegeniers Lingewaal (EGVL) is er, ter nagedachtenis aan de zeven geallieerde vliegeniers en andere oorlogsslachtoffers in de gemeente Lingewaal, in mei 2017 het permanente museum in Fort Vuren en de herdenkingsroute met informatieborden geopend. Door het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Lingewaal is toen besloten om de vliegeniers te eren met een straatnaambord. Dit werd aangekondigd in de toespraak van burgemeester Loes van Ruijven-Van Leeuwen op 10 mei 2017, tijdens de opening van het museum.

De onthulling
De familie van Basil Scarff, onder wie zijn vrouw en zoon, was speciaal naar Nederland gekomen voor de onthulling van het straatnaambord. Van Ruijven-Van Leeuwen verklaarde: "Met de Basil Scarfflaan willen we de mens Basil Henry Scarff eren en zijn persoonlijke geschiedenis levend houden."

Basil Scarff
Op het grondgebied van de gemeente Lingewaal zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog zes vliegtuigen neergestort. Hierbij zijn vier van de zeven piloten omgekomen; twee piloten hebben de crash overleefd en één piloot is tot heden vermist. Basil Scarff was een van de piloten die de crash overleefden. Op 15 september 1944 vliegt hij in zijn RAF Mustang boven het Rivierengebied. Wanneer hij in Duits luchtafweergeschut terechtkomt, springt hij uit zijn vliegtuig en landt veilig vlakbij de A15. Duitse soldaten nemen hem gevangen en brengen hem naar krijgsgevangenkamp Stalag Luft I in Barth. In mei 1945 wordt Basil Scarff bevrijd.
 

Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
'Eerste geval van mazelen bij een minderjarige binnen de gemeente Vijfheerenlanden geconstateerd' Nieuws gisteren
• Lentefair in Zijderveld.
Geslaagde eerste Lentefair in Zijderveld Nieuws 18 apr, 16:30
• Cilja Zuyderwijk met haar nieuwe boek 'Jaren van Liefde'.
Nieuw boek van Leerdamse schrijfster Cilja Zuyderwijk uit: 'Al schrijvend krijgen mijn verhalen vorm' Nieuws 18 apr, 14:30

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden