• Het EMK-terrein.
• Het EMK-terrein. Foto: Floris Bakker

Sanering Krimpense Stormpolderdijk (EMK-terrein) eindelijk van start

Algemeen 2.076 keer gelezen

KRIMPEN A/D IJSSEL • Na jaren voorbereiding start in het voorjaar van 2019 de sanering van de zwaar vervuilde Stormpolderdijk. De locatie - voorheen EMK-terein geheten - wordt opnieuw ontwikkeld tot bedrijventerrein.   

Projectwethouder Arjan Neeleman noemt de sanering een mijlpaal voor Krimpen aan den IJssel. "Het gebied heeft jaren toegedekt gelegen en er is veel over te doen geweest. Het feit dat de betrokken overheden nu de bereidheid hebben getoond écht te saneren en er veel geld in te stoppen is heel mooi."

Hoewel Krimpen aan den IJssel niet de opdrachtgever van de sanering is - dat is het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat - raakt het project de gemeente wel. Neeleman: "De sanering en herontwikkeling zijn behalve geweldig voor het milieu ook economisch gunstig voor Krimpen. Na jaren komt er in de Stormpolder weer ruimte voor bedrijven die willen uitbreiden of die onderdeel willen worden van het centrum van de maakindustrie dat de Stormpolder is. De locatie is juist voor de maritieme industrie en watergebonden bedrijven ideaal."

Luchtdichte tent
Dura Vermeer gaat de klus klaren. De aannemer gaat de vervuilde grond afgraven in een speciale, luchtdichte tent. Dit zorgt ervoor dat schadelijke stoffen zich niet over de omgeving kunnen verspreiden. "Omwonenden ervaren hierdoor nagenoeg geen overlast", zegt directeur Gijs Naarding. De vervuilde grond verpakt het bedrijf in de tent in luchtdichte containers. Vervolgens voert het die containers af per schip.

Het Rijk draagt na de afronding van de sanering het bouwrijpe terrein over aan de gemeente. Neeleman kijkt er naar uit. "We krijgen er gewoon een stukje Krimpen bij! Op dit moment voeren we al gesprekken met bedrijven die interesse hebben om zich straks op de Stormpolderdijk te vestigen of er hun bedrijf uit te breiden."

Regievoerders
Robbert Brandt en Mirjam Prins zijn aangesteld als regievoerders. Zij houden namens het Ministerie toezicht op de juiste uitvoering van het uitvoeringscontract. De twee hebben de nodige ervaring. Zo waren zij betrokken bij de sanering van de vervuilde Zellingwijk in Gouderak. De regievoerders zijn sinds 1 november te vinden in een projectkantoor pal aan de locatie – aan de Schaardijk 54. 

Dura Vermeer heeft in de persoon van Martijn Jansen een omgevingsmanager aangesteld. Hij is ervoor verantwoordelijk dat omwonenden en andere belanghebbenden weten wat er wanneer gebeurt. Ook is hij aanspreekpunt bij vragen en klachten. Het projectteam van de aannemer gaat kantoor houden aan de Schaardijk 19.

De locatie EMK had de afgelopen honderd jaar steeds een industriële bestemming, met een aanzienlijke bodemverontreiniging tot gevolg. In de jaren tachtig van de vorige eeuw kwamen er damwanden rond het 5,5 hectare grote terrein, met als afdekking een laag asfalt.

www.stormpolderdijk.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Luchtfoto met in het midden het IHC-terrein.
Ontwikkelcombinatie DBL presenteert planstudie IHC-terrein Krimpen aan de Lek Nieuws 3 uur geleden
• Eerdere editie van 'Open Joodse Huizen - Huizen van Verzet'.
Zaterdag 4 mei: 3e editie Open Joodse Huizen - Huizen van Verzet Nieuws 4 uur geleden
Afbeelding
Krimpen zoekt nieuwe burgemeester: inwoners mogen meedenken Nieuws 5 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden