• Nicoline en Cor bij het zorglandgoed in aanbouw. In april kunnen de bewoners erin, is de verwachting.
• Nicoline en Cor bij het zorglandgoed in aanbouw. In april kunnen de bewoners erin, is de verwachting. Foto: Janneke Boogaard

Linge's Zorglandgoed bijna wind- en waterdicht

Algemeen 615 keer gelezen

RUMPT • Linge's Zorglandgoed is eindelijk zo goed als wind- en waterdicht. In november komen de kippen én het beheerdersechtpaar.

Tussen de droge bonken klei en de weerbarstige distels ligt een zaaibed met pril groen. Hier kunnen straks spruitjes geoogst worden.

Vertrouwen
Het is symbolisch voor de aanleg van Linge's Zorglandgoed: de bouw liep flinke vertraging op, maar initiatiefnemers Nicoline van Iperen en Cor van den Berg twijfelden er niet aan dat hier hun droom zou verrijzen. "We hebben veel geduld moeten hebben, maar hebben altijd vertrouwen gehouden."

Dakplaten
Na maanden stilte is het nu een komen en gaan van bouwvakkers. Een grote kraan heeft bijna alle dakplaten op hun plek gelegd. Ook de buitenwanden en de kozijnen zijn geplaatst. Ineens komt de artist impression tot leven. "De buitenkant is nu nog zilverkleurig, dat is het isolatiemateriaal, dat wordt afgewerkt met zwart hout. En op het dak komen zonnepanelen", wijst Nicoline.

Eigen inrichting
Binnen wordt gewerkt aan de vloerverwarming in de dertig appartementen en de zes huiskamers. Een interieurstylist komt er straks niet aan te pas. "De bewoners en medewerkers creëren hun eigen inrichting. We hebben al heel wat meubels gekregen, die staan nu tijdelijk opgeslagen."

Buiten
Minstens zo belangrijk wordt het buitenterrein. Alle huiskamers krijgen tuindeuren die uitkomen op een eigen stukje tuin. Ook komt er een binnentuin. Verder het terrein op lopen kan via één van de wandelpaden.

Frisse lucht
"We doen er alles aan om de mensen zoveel mogelijk naar buiten te 'lokken'. Als het regent, zegt iedereen natuurlijk eerst: ik blijf wel binnen. Maar als je zegt: 'ga je mee naar de biggetjes kijken', gaat iedereen op zoek naar zijn regenjas. Frisse lucht heeft zoveel voordelen: het bevordert het slaap-waakritme en is stress- en bloeddrukverlagend. Daardoor maakt het mensen minder medicijnafhankelijk."

Geen opgesloten gevoel
Om te voorkomen dat de bewoners met dementie te ver weg lopen, worden ze gevolgd via een GPS-systeem. "We houden het zo open mogelijk. Niets is zo erg als het gevoel hebben dat je opgesloten zit", vindt Nicoline.

Meer locaties
Van Iperen en Van den Berg rollen hun concept inmiddels ook op drie andere plekken uit en worden steeds vaker gevraagd om mee te denken. De doelgroepen zijn verschillend, soms gaat het net als in Rumpt om mensen met dementie, maar het kunnen ook jongeren met een zorgvraag zijn. Altijd speelt een groene omgeving de hoofdrol.

Andere beheerders
"Doordat we met meerdere projecten bezig zijn, kunnen we hier niet altijd zijn. Daarom worden we niet zelf de beheerders van Linge's Zorglandgoed. Vrienden van ons met ervaring in de zorg nemen die taak op zich."

In november betrekken zij een tijdelijke woning aan de kant van de Roodseweg, totdat de beheerderswoning aan de kant van de Kerkweg klaar is. Ook het kippenhok is klaar voor nieuwe bewoners. "Die komen ook in november. En in april gaan de deuren van Linge's Zorglandgoed dan echt open."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden