Afbeelding
Foto: Stichting Baie Dankie

Jubilerend Baie Dankie gaat door

Algemeen 296 keer gelezen

LEERDAM • Ruim tien jaar geleden werd de Stichting Baie Dankie opgericht. Komende zaterdag wordt dat jubileum in de Bethelkerk met sponsors en betrokkenen gevierd met een bijeenkomst en een maaltijd.

Daarna gaat het werk gewoon door. "We hebben al veel bereikt, maar er moet ook nog heel veel gebeuren." Voor de oprichting van de stichting brachten de Leerdamse families De Gier en Niks een jaar door in Zuid-Afrika.

"Door de adoptie van twee van onze kinderen kwamen we in contact met mensen die het heel moeilijk hebben. We zijn daarom een jaar met ons gezin, mijn ouders en broer naar Zuid-Afrika gegaan om vrijwilligerswerk te doen", vertelt bestuurslid Saskia de Gier.

De nood was groot
"We kwamen al gauw terecht bij de stichting Norsa die net begonnen was om in de krottenwijken van Wellington hulp te bieden. De nood was groot. Hulp was heel hard nodig."

"We werden geconfronteerd met veel armoede. De gezinnen werden geteisterd door ziektes als Aids en tbc, waardoor ouders wegvielen. De gezondheidszorg was slecht; de situatie was heel treurig."

Een jaar lang zetten de Leerdamse families zich in en startten allerlei projecten. "Toen dat jaar voorbij was, konden we het niet loslaten. Thuis zijn we verder gegaan."

Maatjies
Dat deden de families door hun verhaal te vertellen bij kerken, scholen, instellingen en bedrijven en die te enthousiasmeren voor het werk in Zuid-Afrika. "We zoeken sponsors – maatjies – geven voorlichting, houden allerlei acties en staan op markten."

Het geld dat zo binnenkomt, wordt gebruikt om gezinnen te sponsoren, nieuwe projecten te steunen en in stand te houden wat inmiddels is gerealiseerd. De Leerdammers onderhouden voortdurend contact met Norsa.

Behoeften
"Die stichting werkt onder de lokale bevolking en signaleert de behoeften. Daar kunnen wij op inspringen. Door die korte lijnen hebben wij de garantie dat onze bijdrage zo goed mogelijk terecht komt."

"Bovendien proberen we elk jaar met een delegatie naar Zuid-Afrika te gaan, zodat we de contacten blijven onderhouden en kunnen zien hoe het er met de projecten voor staat. Groepen jongeren van de Bethelkerk zijn de afgelopen jaren naar Zuid-Afrika gegaan om hulp te bieden. In mei was ik er zelf nog. Met mijn moeder en dochter. Drie generaties die samen helpen. Prachtig."

Andere locaties
In tien jaar is er volgens Saskia de Gier veel bereikt. Zo zijn de activiteiten van Norsa – en dus ook van Baie Dankie – uitgebreid naar andere locaties in de regio en Limpopo in het noordoosten van het land.

"Ook daar is de ellende groot. We werken aan de opvang van kinderen en verstrekken maaltijden." Ook in Wellington is veel tot stand gebracht. "Het complex van Norsa is uitgebreid en vernieuwd, er is een Baie Dankie huis, we steunen voetbalteams, er is naschoolse opvang, er zijn computerlokalen en door huiswerkbegeleiding kunnen kinderen die daar thuis de gelegenheid niet voor hebben toch hun schoolwerk doen."

Verschil 
Tien jaar Baie Dankie heeft veel opgeleverd. "Ons werk heeft zin gehad. We zeiden destijds: 'al kunnen we maar voor een paar mensen wat betekenen'."

"De afgelopen periode hebben we voor honderden gezinnen het verschil gemaakt. Kinderen die zes of zeven waren toen we begonnen, gaan nu naar de universiteit. Ze krijgen goede scholing, een goede baan en kunnen zo een stap zetten, weg van de armoede."

Bedanken
Komende zaterdag wordt er van 17:00-20:00 uur in de Bethelkerk aan de Westwal in Leerdam een bijeenkomst gehouden voor sponsors, maatjies en andere betrokkenen.

"We willen alle mensen bedanken die ons de afgelopen jaren gesteund hebben, vertellen wat we gedaan hebben en wat we de komende tijd gaan doen."

Op de korte termijn staat het onderhoud aan het Baie Dankie huis op het programma, het complex in Wellington krijgt een nieuwe keuken en er is geld nodig om alle bestaande voorzieningen in stand te houden.

Doorgaan
Na tien jaar denken de families Niks en De Gier er niet over om te stoppen.

"De armoede is groot, er is nog altijd veel criminaliteit, mensen zijn verslaafd aan drank en drugs. Wij hebben het hier zo goed, die mensen daar hebben het zo slecht. We kunnen nog zoveel voor ze betekenen. We moeten doorgaan."

Meer informatie over het werk van de stichting is te vinden op www.baiedankie.nl.

André Bijl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden