• Eind dit jaar vertrekt de Nettorama uit Leerdam.
• Eind dit jaar vertrekt de Nettorama uit Leerdam.

Nettorama vertrekt uit Leerdam: 'De maat is vol'

Algemeen 6.817 keer gelezen

LEERDAM • Supermarkt Nettorama vertrekt eind dit jaar uit Leerdam. Dat heeft algemeen directeur Harry Sulmann woensdag bekend gemaakt. De gemeente is officieel nog niet van het besluit op de hoogte.

Volgens Sulmann loopt het huurcontract van de huidige winkel  aan de Markt per 31 december af.

"We waren druk bezig met de plannen om ons aan het Reilinghplein te vestigen, vandaar dat we het contract van onze huidige locatie op de Markt niet wilden verlengen, maar een tijdelijke vestiging zochten om de komende tijd te overbruggen."

"Dat hebben we aan het gemeentebestuur laten weten. Het college wilde meewerken aan een tijdelijk onderkomen. Onlangs hoorden we dat dit toch niet mogelijk bleek. Wij dachten van wel en wilden de zaak verder onderzoeken, maar die mogelijkheid raadde de betrokken wethouder ons af."

Hobbels
Voor Sulmann was daarmee de maat vol. "We zoeken als Nettorama al bijna twintig jaar naar een andere vestiging. Ikzelf ben daar al zeker twaalf, dertien jaar mee bezig. De winkel past al heel lang niet meer in het centrum en is ook veel te klein."

"Een jaar of vijf terug leek het Eiland van Heesen een mooie oplossing. De stenen lagen daar bij wijze van spreken al klaar, maar dat liep ook mis. En nu dit weer. Elke keer worden we met nieuwe problemen geconfronteerd."

"Op een gegeven moment ben je er gewoon klaar mee. Wat ons betreft is dit de druppel die de emmer doet overlopen."

Trouwe klanten 
Harry Sulmann betreurt de gang van zaken. "Ik vind het heel jammer dat we tot dit besluit moeten komen. We hebben in Leerdam ontzettend veel trouwe klanten en het is voor ons een prima marktgebied."

"Bovendien heb ik veel vertrouwen in de plannen voor het Reilinghplein. Dat plein gaat in dat deel van Leerdam voor leven in de brouwerij zorgen en wij hadden daar graag deel van uitgemaakt. Maar het is een keer mooi geweest."

Omwonenden
De kritiek op Facebook op omwonenden die met hun actie tegen de komst van de Nettorama roet in het eten zouden hebben gegooid, deelt Sulmann niet.

"Elk bouwproject in ons land stuit op tegenstand en ik begrijp die mensen best. Het is hun goed recht om te protesteren, dat heeft ons zeker niet afgeschrikt. We hebben vooral problemen met de gemeentelijke hobbels die steeds weer worden opgeworpen."

Geen gedwongen ontslag
Het nieuws van het vertrek van de Nettorama uit Leerdam is dinsdag meegedeeld aan het personeel. Waar mogelijk worden de werknemers in andere vestigingen herplaatst en wordt gedwongen ontslag voorkomen.

Directeur Sulmann verwacht dat de vestiging aan de Markt in de loop van december haar deuren sluit. De kans dat de Nettorama in de toekomst zich toch nog op het Reilinghplein vestigt, lijkt uiterst klein.

"Zoals we er nu tegen aan kijken, is het einde oefening. Vooral ook omdat het vertrouwen in de gemeente weg is. Men deed een toezegging over een tijdelijke voorziening en trekt die later weer in. De maat is vol."

Niet bevestigd 
De gemeente Leerdam is officieel nog niet van het besluit van het vertrek van de Nettorama uit Leerdam op de hoogte.

"Ik hoor en lees op de sociale media van alles, maar we hebben het nieuws nog niet vernomen van de directie van de Nettorama. Het is ons tot nu toe niet gelukt om het bij hen bevestigd te krijgen", laat voorlichter Danielle Rousselet van de gemeente woensdagmiddag weten.

Industrieterrein
Wel wil ze kwijt dat de gemeente samen met Nettorama inderdaad heeft nagedacht over een tijdelijke locatie voor de supermarkt tot de vestiging aan het Reilinghplein klaar is.

Een vertrek naar een pand op het industrieterrein – dat in beeld was – blijkt echter op juridische problemen te stuiten.

"Het college kan in noodgevallen een tijdelijke maatregel nemen. Maar dat moet de gemeente wel kunnen onderbouwen. Dan moet er onder andere echt geen andere mogelijkheid zijn."

"Maar er is wél een alternatief. De Nettorama zou nog enige tijd op haar huidige locatie aan de Markt kunnen blijven zitten. Dus is er geen sprake van een noodgeval en kunnen we dat besluit juridisch ook niet onderbouwen."

Herinrichting plein gaat door 
Ze benadrukt dat de gemeente zich de afgelopen tijd – via de inbreng van verkeerskundigen en de organisatie van voorlichtingsavonden – maximaal heeft ingezet om de verhuizing van de supermarkt naar het Reilinghplein mogelijk te maken. 

De gemeente betreurt een eventueel vertrek van de Nettorama, maar Rousselet benadrukt dat de herinrichting van het Reilinghplein los staat van de ontwikkeling van de gebouwen er omheen. "De inrichting van het plein gaat door zoals gepland."

André Bijl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden